Word Kameroad!

In 2019 komen de makers van het succesvolle feuilleton Uut de Hoogte met een gloednieuwe productie. Stichting SpeelGoud presenteert Op Verzet: een theaterfeuilleton over de meest onnozele en onbekende verzetsbeweging die Groningen nooit gekend heeft. Geschreven door Jan Veldman en geregisseerd door Jack Nieborg.

Op Verzet

Er is een ongeschreven geschiedenis van Groningen. Weliswaar zijn er altijd mensen geweest die zich tegen de heersende macht hebben verzet en ondergronds gingen om door middel van sabotage, bedrog, verspreiden van desinformatie, liquidaties en aanslagen een nieuwere wereldorde te scheppen of een gehaat regime te ondermijnen. Eén verzetsbeweging wist tot nu toe onder de radar te blijven. Op Verzetgaat daarover. Vier keer wordt het publiek uitgenodigd deel te nemen aan hun ‘levensgevaarlijke’, uiterst geheime en onmogelijke acties – ze moeten zich bij het startpunt melden met een geheim wachtwoord dat ze van tevoren via de mail toegezonden hebben gekregen. Daarbij gaat iedereen letterlijk op pad, te voet, per fiets, per boot, per bus, naar vreemde locaties, om daar en onderweg bizarre, groteske, dramatische en soms beeldschone scenes mee te maken. Om tenslotte uiteraard heelhuids en een bijzondere ervaring rijker terug te komen.

Vier keer zien we dezelfde personages, maar – in verschillende tijden! De ene keer zijn we in de Tweede Wereldoorlog en moeten een geheime boodschap overbrengen, een tweede keer maken we ten tijde van Bommen Berend een kanon onklaar; een derde keer, in de jaren ’80, leggen we een tijdbom onder het verkeerde kapitalistenhuis, en tenslotte zitten we zelfs in de toekomst om de computer, die de stad bestuurt, onklaar te maken.

 

Uitgangspunten

De drijvende gedachte van de stichting SpeelGoud is ontleend aan John Cleese:

“I’m struck by how laughter connects you with people. It’s almost impossible to maintain any kind of distance or any sense of social hierarchy when you’re just howling with laughter. Laughter is a  force for democracy.”

Door te lachen om elkaar, om onszelf en vooral met elkaar leert het publiek de ‘ander’ te begrijpen/ herkennen en ontdekt het publiek dat zij meer met elkaar gemeen hebben dan van te voren gedacht. Dit uitgangspunt wordt uitgewerkt door verschillende tegengestelde groepen en belangen te presenteren, die bij nadere beschouwing niet zover uit elkaar liggen.

 

Artistiek concept

Stichting SpeelGoud maakt voorstellingen die net wat anders zijn dan andere voorstellingen. Na ‘Uut de Hoogte’ wilden we iets totaal anders maken. We zijn al een tijdje gefascineerd door het verschijnsel ‘tijd’. Hoe de tijd het uiterlijk van de dingen, de mode, de politiek, en de welvaart verandert, maar ook hoe alle menselijke eigenschappen altijd hetzelfde blijven. Een verschijnsel waarbij dit het mooist tot uiting komt is ‘verzet’.

We willen daarbij een zo divers mogelijk publiek aanspreken; het mag ons nóg wat minder grijs. We hopen dat onder andere door een mix van vormen -spelelementen, ‘belevingstheater’-achtige dingen en speelscenes te bereiken. Het thema ‘verzet’ geeft ook daarvoor een prachtige kapstok. Enerzijds krijg je mooie acties en puzzelstukjes (vind de code van de ontstekings), anderzijds is het mooi drama; het verzet brengt ‘t mooiste en slechtste, het slimste en stompzinnigste in de mensen naar boven. Een verzetsbeweging is ook een soort familie met onverenigbare karakters, bijeengehouden door geheimhouding en gevaar. Stof voor drama, en waar stof is voor drama is stof voor komedie.

Uiteindelijk willen we het publiek zoveel mogelijk onderdeel laten worden van de verzetsgroep. In de interactie tussen publiek en spelers wordt het publiek geconfronteerd met uitdagingen, dilemma’s, eigen zwakheden en keuzes. Met uiteraard humor als verbindende factor! Een voorstelling, kortom, waarbij rijk en arm, jong en oud, Stadjer, student en Ommelander samen avonturen beleven.

 

Participatie

Actieve participatie speelt een belangrijke rol inOp Verzet. Er wordt een spelersensemble samengesteld, dat alle afleveringen van het feuilleton meedoet. Dit zijn de leden van de verzetsgroep. Dit zullen zo’n tien tot twaalf acteurs zijn, die op basis van audities geselecteerd zullen worden. We richten ons daarbij op zeer goede amateurspelers en semi-professionals.

Daarnaast is er per aflevering ruimte voor meerdere gastrollen en figuratie, zowel in de theatervoorstelling als bij de filmpjes die integraal onderdeel uitmaken van de voorstelling. Omdat elke aflevering bestaat uit verschillende scènes op meerdere locaties zullen veel bijrollen ontstaan.

Tenslotte zullen ook in de ondersteunende organisatie tientallen mensen meewerken:  productieassistenten,  kassamedewerkers, horecamedewerkers, decorbouwers en -sjouwer, chauffeurs en koks.

 

Ga mee op verzet

Iedereen weet hoe het zit: die lui in het verzet, dat zijn de helden. Vooràl als je aan de goede kant van de geschiedenis staat, en dat weet je van te voren natuurlijk maar nooit. Maar met uw steun kunnen we de verzetsbeweging uitbreiden, de dappere mannen en vrouwen beter kleden (kostuums), met het publiek nóg geheimere locaties kunnen bezoeken, fantastische verzetspropaganda maken (filmbeelden) en nog veel meer. Wie weet staat ook ú na afloop in de boeken als verzetsheld!

 

Wat krijgt u er voor terug?

Naast in potentie eeuwige roem, krijgt u meer terug voor uw aandeel in het verzet. Denk hierbij aan vermeldingen op zowel digitale als analoge verzetspamfletten of een uitnodiging een keertje mee te gaan Op Verzet. Ook andere suggesties zijn welkom en we gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

 

Contact

Geïnteresseerd? Neem contact op met onze zakelijk leider Emil Klok

E: emil@casavia.nl

T: 06 25 05 29 47