Terugblik Uut de Hoogte aflevering 2: Thuis werken

De tweede aflevering van het zesdelige theaterfeuilleton Uut de Hoogte gemist? Geen zorgen, met deze terugblik ben je zo weer up-to-date!

‘Zoals u ziet is uw huis helemaal aangepast aan uw chakra’

Wat heeft ze het toch zwaar, die Judith-Esmée Lutje-De Vos van Beuningen. Ze doet zo haar best om een succesvol bedrijf te beginnen, met al haar positieve innerlijke kracht, maar echt lukken wil het niet. ‘ComminucationsSolutions, ColorSolutions, Zen-Space, stuk voor stuk mislukt.’ roept Judith-Esmée geagiteerd. Ook haar kortstondige avontuur als binnenhuisarchitect verliep niet volgens plan, want ‘de klanten waren vreselijk’. Hier zien we een filmpje met een cameo van Piet van Dijken (o.a. Herestraat Helemaal) als meneer Ebbinge. Judith-Esmée neemt zijn huis onder handen, maar eigenlijk plaatst ze vooral een tak op de salontafel. ‘Zoals u ziet is de kamer helemaal aangepast aan uw chakra.’ legt Judith-Esmée uit. Meneer Ebbinge is niet onder de indruk en vraagt haar de tak weer mee te nemen.

Deze tweede aflevering ging over thuis werken. De andere Lutjes bleken aanzienlijk succesvoller te werk te gaan dan Judith-Esmée. Vooral Storm, Judith-Esmée’s zoon nota bene. Die runt een bedrijf in Custom Ripped Jeans, die hij na een nachtelijke crowdfunding campagne heeft opgezet. CJR Solutions verkoopt spijkerbroeken met scheuren, die tot voor kort inderdaad niet uit het modebeeld waren weg te slaan. De prognose van Storm’s maandomzet stijgt in mum van tijd naar meer dan 200 duizend euro. ‘Die broeken worden toch niet door kleine kindertjes gemaakt in India? Met van die ontstoken handjes?’ snikt Egbert. Bijlesjuf Renate, die Storm al uren vergeefs aan zijn wiskunde huiswerk probeert te krijgen, zwijmelt tot onze verbazing weg bij zoveel empathie, zoveel gevoeligheid van Egbert. Eerder wilde ze nog niets van hem weten, maar zou hier toch een verboden liefde opbloeien?

‘Je vindt me gewoon niet zo…’

Ondertussen in De Hoogte is al gebleken dat er geen Indiase kinderhandjes aan het ‘custom ripping’ van de De Hoogte Aurora Jannie Renzobroeken te pas komen. Dat word gewoon lekker zwart gedaan door Jannie, Juanita, Aurora en Fokko. Ook Renzo komt een handje helpen. ‘Zou je niet eens wat actie ondernemen?’ vraagt Juanita hem, als ze even alleen zijn. ‘Maar ik ben toch die broeken al aan het scheuren?’ is de wedervraag van een niet-begrijpende Renzo. Maar dat bedoelt Juanita natuurlijk niet. Wat wel de bedoeling is wordt semi-duidelijk in een verlegen conversatie tussen de twee prille geliefden: ‘Je vindt me gewoon niet zo…’, ‘Jawel, ik vind je juist ontzettend…’. Het komt er op neer dat Renzo ‘het’ gewoon nog nooit gedaan heeft. ‘Oh..’ antwoordt Juanita, maar ze herpakt zichzelf snel, en besluit Renzo met behulp van een conifeer te leren hoe ‘het’ dan wel moet. Hij krijgt al snel de smaak te pakken, en heeft daarbij helemaal niet door dat inmiddels de hele buurt, inclusief Muziekvereniging Concordia, door het raam naar binnen gluurt.

Aurora heeft het grote geld geproefd en besluit dat spijkerbroeken scheuren alleen niet genoeg oplevert. Tegen betaling seks-chatten verdient aanzienlijk beter. Dat geld heeft ze ook wel nodig want ze leert autorijden, maar loopt vast op het theorie-examen waar ze blijkbaar al zo roekeloos te werk gaat dat de instructeur het de vorige keer nodig achtte in te grijpen. Zal Aurora ooit haar rijbewijs halen?

Daisy

Ook leren we in aflevering 2 een gevoelige kant van Buurman Bolhuis kennen. Op de Zuidlaarder Paardenmarkt heeft hij per ongeluk een paard gekocht, terwijl hij daar alleen maar kwam voor een grasmaaimachine. Daisy heet het paardje, en al snel raakt Bolhuis gehecht aan het beestje. Samen kijken ze alle afleveringen van Tussen Kunst & Kitsch, want daar houdt Daisy zo ontzettend van. Helaas komt Daisy niet lang na de aankoop te overlijden. Een rouwende Bolhuis zoekt troost bij zijn buurtjes, de Lutjes. Wat te doen met Daisy’s lichaam? Dat weet Renzo wel, die eindelijk eens echt voor begrafenisondernemer mag spelen. In een filmpje zien we Bolhuis en Daisy in betere tijden, rennend door het weiland, knuffelend en vervolgens een rouwstoet die een paardvormige grafkist naar de begraafplaats begeleidt.

In Haren zien we Storm Lutje steeds rijker worden, hij heeft nu een butler, James (Bert Wijers), die hem zo nu en dan voorziet van een cola. Heel Holland Bakt-winnares Sarena (Patricia de Groot) bakt een eitje voor hem. De zaken lopen goed, en de hele familie in Haren loopt inmiddels in Custom Ripped Jeans. Na hoogmoed komt echter de val, en de Custom Ripped Jeans zijn net zo snel weer ‘uit’ als dat ze ‘in’ de mode waren. ‘Ik ben failliet, mama’, huilt Storm tegen zijn moeder, die dat gevoel van falen heel goed herkent.

Sint Martinus

Feestje in HarenVervolgens komt Fokko plots binnenvallen in Haren. ‘Fokko?! Wat doe jij hier?’ roept een verbaasde Egbert die eigenlijk niet op bezoek zat te wachten. Ook Jannie komt binnenvallen, met emmers vol met snoep in handen. Het is Sint Martinus, en zowel Egbert als het publiek is inmiddels vergeten dat Jannie daarover aan het begin van de aflevering Egbert gebeld heeft. Aurora en Juanita hebben het festijn al op alle social media die ze voorhanden hadden gedeeld, en de NS zet extra treinen in; half Nederland is onderweg naar Egberts huis. In de tuin worden in rap tempo biertenten opgezet. Er komen steeds meer mensen bij, het hele podium aan de Harense kant staat vol. Deze chaotische laatste scène eindigt dan ook met een trauma-helikopter, wat precies gebeurd is weten we niet. Staat Egberts huis nog wel overeind? Dat, en of de Lutjes hun Harense buren nog onder ogen durven komen, ontdekken we vast in aflevering 3.

Aflevering drie: Gasten

Aflevering 3 van Uut de Hoogte, Gasten,  is een echte kerstaflevering. Deze derde aflevering is 8 t/m 12 en 17 t/m 19 december te zien in het Der Aa-Theater.

Koop vast kaartjes voor aflevering 3!