Terugblik Uut de Hoogte aflevering 1: Hallo Wientjes

De eerste aflevering van het zesdelige theaterfeuilleton Uut de Hoogte gemist? Geen zorgen, met deze terugblik ben je er zo weer up to date!

‘Een sigaar kijkt er niet van op als ‘ie in de fik wordt gezet’DSC_0120

We hebben nog maar een aflevering gehad, maar er is nu al een hoop gaande rondom de familie Lutje uut De Hoogte. Opa Lutje blijkt aan het begin van de aflevering al dood te zijn. En wat moet dan gebeuren? Om met de woorden van Jannie Lutje (Janneke Geertsema) te spreken: ‘Begrafenis regelen, vanzelfs!’ Na heel wat gekibbel onderling besluit de familie Opa te cremeren in een gigantische sigaar die dienst doet als doodskist. Hadden ze nog liggen van toen het carnaval was. De grofgebekte Buurman Bolhuis (Johan Patje) zal ‘m wel even in zijn Mercedesbusje naar het crematorium brengen. Mag ook wel, ouwe Bolhuis krijgt immers tweehonderdvijftig rouwkaarten, persoonlijk geschreven en bezorgd door Jannie’s jongste dochter Aurora (Sarah Lukken), waarmee hij waarschijnlijk de enige aanwezige is die geen verwant is van de Lutjes. Door die proactieve can-do mentaliteit van de Lutjes heeft Renzo (Stijn de Jong), stagiair bij begrafenisonderneming Wientjes, eigenlijk niet meer zo veel te doen. Daardoor heeft hij wel genoeg tijd om Jannie’s oudste dochter Juanita (Sarah Schierbeek) het hof te maken. Hoewel, een Lutje blijf een Lutje, dus ook Juaniet neemt wat betreft hofmakerij het heft in handen en bespringt die arme Renzo zodra ze de kans krijgt. Er broeit daar in elk geval wel iets , waar we de volgende aflevering vast meer van zullen zien.


‘Renate afbellen, Renate afbellen…’

Ondertussen in Haren is Jannies volwassen zoon uit een vorig huwelijk, Egbert (Stef Agsteribbe) met de kinderen Norma en Storm (Ezra Bouman en Bas van der Heide) Halloweenmaskers van pompoenen aan het maken. Zijn vrouw Judith-Esmée (Henrieke Louwrink) gooit echter roet in de pompoensoep, want de kinderen moeten mee shoppen voor Halloween kostuums. ‘Je denkt toch niet dat ik die kinderen in iets inferieurs laat rondlopen met Halloween.’ Nee zeg, je moet er niet aan denken! Ondanks protest van Egbert, want bijlesjuf Renate (Timna Hacquebord) komt de kinderen Franse woordjes leren, beent Judith-Esmée genadeloos de deur uit. Op naar Firma Mulder voor de kostuums. In een kort filmpje zien we Judith-Esmée en de kinderen in de winkel kostuums uitzoeken, waar overigens een leuke gastrol is weggelegd voor Thom Mulder. Dé Mulder van Firma Mulder, inderdaad.

Maar Renate dan? Die komt aanzetten in een huis zonder kinderen om te huiswerkbegeleiden. Egbert probeert de sfeer er in te houden door haar voortdurend ingewikkelde koffies en dure wijnen aan te bieden maar ze moet er niets van weten. Op het moment dat Renate wegens gebrek aan kinderen wil vertrekken belt Jannie Egbert op: ‘Pabbe is dood’. Egbert zal heus echt verdrietig zijn om zijn overleden opa, maar ziet het ook als een mooi excuus om de knappe Renate in huis te houden. Ze moet hem troosten. Lief en naïef als ze is, doet ze dat ook. Egbert heeft duidelijk een oogje op Renate, maar of dat ook wederzijds is…

‘WAT?!?’

Uiteindelijk komt de hele familie samen in Jannie’s huis in de Hoogte om Pabbe Lutje te herdenken onder hetDSC_0132
genot van een pilsje die hen aangegeven wordt door Jannie’s levenspartner Fokko (Piet van Gogh). Hij is een ‘Nuniet’ – of was het nu Inuït – en kent alleen het woord ‘ja’. Dan krijg je natuurlijk al snel alle vervelende klusjes op je dak. Storm gaat nog een keer naar boven om afscheid te nemen van zijn opa, maar komt al snel beneden om te melden dat Opa ook wel een biertje lust.

Het was al met al een veelbewogen aflevering, niet op de laatste plaats omdat het publiek voortdurend moet meebewegen met scènewisselingen. Het decor staat om hen heen opgesteld waardoor zij zich op hun krukje moeten omdraaien wanneer het verhaal zich tussen Haren en De Hoogte beweegt.

Aflevering twee: Thuis werken

In de volgende aflevering, Thuis werken, ontdekken de Lutjes hoe ze vanuit huis makkelijk wat kunnen bijverdienen. Aflevering 2 speelt vanaf dinsdag 10 t/m zaterdag 14 en donderdag 19 t/m zaterdag 21 november in het Der Aa-Theater. De voorstellingen spelen twee keer op een avond; een keer om 20:15 en 21:45.