De vierde aflevering van Uut de Hoogte gemist? Geen zorgen, met deze terugblik ben je zo weer up-to-date!

Het is donker, het rommelt wat en de paar lichtjes die wel aan staan beginnen hevig te knipperen. Al met al een spannende opbouw naar een harde knal die afkomstig is van het espressoapparaat van Egbert en Judith-Esmée. Ook Jannie Lutjes’ Senseo heeft kuren en begint te klapperen en te stomen. Beide apparaten hebben het begeven, is het toeval? Een ingelaste uitzending van RTV Noord komt met het antwoord:

Ingelaste uitzending van RTV Noord tijdens de voorstelling

Er was een boel gaande in deze aflevering: buurman Bolhuis heeft besloten voorgoed van geslacht te veranderen, Renzo wil maar niet geloven dat hij de vader is van Juanita’s kindje – hij is immers nog maagd – Renate begint langzaamaan toch te vallen voor de charmes van Egbert en de Lutjes blijken allemaal behoorlijk afhankelijk van hun dagelijkse portie koffie.

‘Hij is stuk’

Egbert wil juist aan zijn ochtendritueel juist met een goeie bak espresso beginnen als het apparaat blijkt te weigeren. Egbert heeft niet door dat Judith-Esmée op de bank ligt bij te komen van een gigantische kater die – zo ontdekken we later – is veroorzaakt door een ‘uit de hand gelopen middagje wellness.’ Koffie moet ze hebben, en snel ook. ‘Hij is stuk’ meldt Egbert. Dat accepteert onze Judith niet: ‘En valt daar dan niet over te praten?’ Als praten met het apparaat geen optie blijkt zit er voor Judith-Esmée nog maar één ding op: heel hard gillen tot het probleem is opgelost.

‘Ik zal niet in details treden, maar…’

Ook op De Hoogte loopt het allemaal niet zo op rolletjes. Jannie is ziek, pabbe heeft haar aangestoken. Ze is voortdurend bezig om ons de details van haar ziekte te besparen, maar weet toch een levendige beschrijving te geven van wat zich allemaal afspeelt in haar binnenste. ‘Als ik de boel hier beneden ontspan, dan loopt het bruin me over de benen.’ Dan blijkt de Senseo van de Lutjes het ook nog begeven te hebben, wat de anders zo zachtmoedige Nuniet, Fokko, ertoe aanzet om de koffiepad-bus aan te vallen met een hamer.

Intussen is Judith-Esmée op zoek (‘iets degelijks, deze keer’) naar een koffiezetapparaat en word hierbij geholpen door Meneer Tiktak (Meindert Talma):

Judith-Esmée en haar jacht op een nieuw koffiezetapparaat.

‘Ik ben nog nooit chagrijnig geweest.’

Ook Norma en Storm hebben het niet makkelijk zonder koffie en zijn niet te genieten. Arme Renate, die de kinderen wat probeert bij te brengen: Storm kan alleen Franse werkwoorden vervoegen als hij er bij mag schelden, en Norma begint over het feit dat Renate de maîtresse van haar vader zou zijn ‘Nou, als je er maar niet op rekent dat je mag spreken bij zijn graf’ zegt ze met een vileine glimlach. Renate probeert moedig de stemming er in te houden, maar haar vrolijkheid en vriendelijkheid wordt steeds maniakaler. ‘Ik ben nog nooit chagrijnig geweest’ piept ze wanhopig. Als een chagrijnige Egbert komt binnen stampen en haar ook nog toesnauwt wordt het haar te veel.

Ondertussen wordt het ook Fokko te veel. Hij heeft last van ontwenningsverschijnselen en is naar de Albert Heijn in Selwerd gerend, waar een koffieautomaat staat:

Fokko is wanhopig op zoek naar koffie in de AH Selwerd.

‘Ik haat die giftige zure lucht uit een kop espresso.’

Judith-Esmée is intussen gearriveerd op het geheime adres, waar een groep mannen aan het chanten is terwijl ze schaatsbewegingen maken. We zijn ergens in Friesland, leert de boventiteling ons. Het gezang houdt pas op wanneer de Friese koffie-goeroe Jelle Bean opkomt. Jelle vertelt zijn volgelingen waarom hij zo laat is ‘Ik heb de innige band met mijn echtgenote moeten verbreken. En waarom? Omdat ze me koffie voorzette uit een espresso-apparaat. Ik haat die giftige zure lucht uit een kop espresso, ik snap niet dat iemand kan drinken, en toch nog leven.’ Vervolgens legt Jelle uitgebreid uit hoe je dan wel koffie zet; met een filter, gemalen koffiebonen en een dripper met heet water. Ondanks al het mystieke gebrabbel is Judith-Esmée toch overtuigd en schaft na afloop van het ritueel het hele gebeuren voor slechts 1300 euro aan.

‘Renate!’ roept Egbert met gespeelde verbazing als de bijlesjuf van de kinderen binnenkomt. Renate is not amused. Ze is voor het eerst in haar leven chagrijnig, Egbert heeft haar wéér twee uur eerder laten komen, en wéér zijn nergens kinderen te bekennen. ‘Probeer jij mij te versieren, Egbert Lutje?’ vraagt ze. Egbert begrijpt er niets van, maakt hij soms die indruk? ‘Nou, dat is maar goed ook dan, want ik val helemaal niet op mannen zoals jij.’ zegt Renate stellig, en gaat verder in op alle redenen waarom ze hem dan niet aantrekkelijk vindt. Het zijn harde woorden van Renate’s kant, ze noemt hem zelfs een ‘grote roze teletubbie’. Egbert barst in huilen uit. Dat is blijkbaar een trigger voor Renate; ze valt op huilende mannen! Van het één komt het ander, en uiteindelijk schopt Renate Egbert knock-out. Kan gebeuren.

‘Welcome beans’

Vervolgens komt Judith-Esmée met een enorme kist aanzetten: de Total Coffee Experience van Jelle Bean. De pas bijgekomen Egbert wordt er door Judith-Esmée direct op uitgestuurd om alle buren op te halen. Zij zal hen wel even laten zien wie hier nou het beste koffiezetapparaat heeft. Egbert komt terug met slecht nieuws, ze konden allemaal niet. Allemaal te druk, geen tijd of nog bezig om te bedenken waarom ze niet kunnen. Gelukkig had Jannie en haar gevolg wel oren naar een kop koffie, dus komt er tenminste nog iemand kijken. Maar ook hen vergaat de trek in koffie snel wanneer Judith-Esmée er op staat dat elke koffieboon individueel welkom wordt geheten. Stuk voor stuk verzinnen de Lutjes smoesjes om weg te kunnen, tot alleen Jannie en Judith zelf nog over zijn. Maar Jannie is ziek, dus die heeft toch liever een kopje thee.

Aflevering 5

En zo eindigt de vierde aflevering van Uut de Hoogte alweer. In de vijfde aflevering, Verbouwen, willen Egbert en Judith-Esmée niet onderdoen voor hun buren en nemen hun huis onder handen. Ondertussen legt Buurman Bolhuis een lange en onzekere weg af naar het vrouw-zijn. Renate raakt dakloos en vraag Egbert om hulp.

Koop hier vast je kaartjes voor deze aflevering!