De vijfde aflevering van Uut de Hoogte gemist? Geen zorgen, met deze terugblik ben je zo weer up-to-date!

In deze aflevering zet Bolhuis zijn transformatie tot vrouw door. Hij wordt door zijn behandelend arts (Jelto Drenth) bemoedigend toegesproken. Het belooft een spannende aflevering te worden voor Jannies buurman.

Bolhuis wordt bemoedigend toegesproken door zijn arts

‘HAHAHA’

Aflevering 5, de op één na laatste alweer, begint met een daverend gelach, afkomstig uit Haren. Judith-Esmée en UdH afl 5 005Egbert hebben een etentje met hun buurtjes Hein-Rutger (Erwin Pals) en Marie-Christine (Marion Juch), en zo te zien hebben ze flink wat schik met elkaar. Hoewel… als Egbert vertelt over die lange vliegreis, toen hij zo’n jeuk aan zijn neus had, maar niet kon krabben omdat iedereen in economy class als een stel sardientjes op elkaar gepakt zit, verstomd het gelach en kijken zijn buren hem aan met een mengeling van pret en ongeloof. Nee, Hein-Rutger en Marie-Christine vliegen altijd first class overal naartoe. Zoals naar Japan, voor een duurzame skivakantie op de Hokkaido in Kurodake. Over en weer wordt er gepocht over van alles en nog wat, waarbij Egbert en Judith-Esmée duidelijk het onderspit delven. Privé-les aan huis voor de kinderen blijkt echt niet meer te kunnen (‘wij geven de voorkeur aan internationale klasjes, anders is het zo ‘huiswerkbegeleidings-achtig’ aldus Marie-Christine die bij de laatste woord een beetje vies kijkt), ook het toilet van de Lutjes is ondermaats (‘hebben jullie nog geen wc met douche-arm?’ vraagt Hein-Rutger) en zelfs het pronkstuk van Judith-Esmée en Egbert, een compositie van Wobbe Alkema, is helemaal verkeerd: ‘Hij hangt op de kop, geloof ik’ zegt Marie-Christine met een kennersblik. Egbert & Judith-Esmée: 0, Hein-Rutger en Marie-Christine: 1.

‘Ben je niet meer zo zeker van je zaakje, Bolhuis?’

Fokko Afl 5In de Hoogte gaat alles ondertussen lekker z’n gangetje. Renzo en Juanita liggen te vozen op de bank, Jannie is lekker bezig met het eelt onder haar voeten en Fokko zit huilend van de heimwee in de koelkast. ‘Daar knuppel’n jullie de zeehondjes dood, en hier hebben we Pieterburen. Dat moet je gewoon accepteern’ zegt Jannie tegen Fokko.

Buurman Bolhuis komt binnen en heeft een vreselijke kutdag gehad. Hij heeft met Oud & Nieuw zijn brievenbus dichtgeplakt tegen de rotjes en nou is hij de brief van ‘’t Academisch’ misgelopen over zijn geslachtsverandering. Zijn operatie blijkt morgen al te zijn, en hij vindt het ontzettend spannend. ‘Ben je niet meer zo zeker van je zaakje, Bolhuis?’ vraagt Jannie, die voorbij gaat aan de dubbele lading van die vraag. ‘Praat ik Oeigoers? Nee natuurlijk ben ik niet zeker van mijn zaak’ antwoordt Bolhuis. Toch kijkt hij uit naar het vooruitzicht om ongegeneerd met een dikke duckface op de foto te kunnen, zoals Aurora en Juanita. Niet dat hij niet al weken selfies loopt te maken overigens…

Meneer van Breukelen

Egbert en Judith-Esmée willen niet meer onder te doen voor hun buren. Egbert hangt, met behulp van het publiek, de Wobbe Alkema op de juiste manier op, en heeft de opdracht gekregen Renate te ontslaan. Renate ziet er nogal warrig uit als ze aankomt in Haren, en heeft een grote rolkoffer bij zich. Als Egbert haar het slechte nieuws vertelt: ‘internationale schakelklasjes zijn het helemaal, dus we hebben geen huiswerkbegeleiding meer nodig’, breekt Renate. Ze is uit huis gezet door haar huisbaas, omdat hij heeft ontdekt dat hij nog kleinere kamertjes kan maken en dus wil gaan verbouwen. ‘Zou je het goed vinden, als, en het is echt maar voor heel even, gewoon totdat ik… zou ik hier kunnen komen logeren?’ vraagt Renate aan Egbert. Op zijn beurt strijkt hij – met liefde – zijn hand over zijn hart en zegt onmiddellijk ja. Dat gaat Judith-Esmée natuurlijk niet leuk vinden. Renate vindt Egbert in elk geval een ‘fijne man’ en dat is heel wat waard.

Wobbe Alkema goed opgehangen: check, Renate ontslaan: check. Nu nog de verbouwing regelen: hoewel het idee ze in het begin enorm tegenstond, moeten Egbert en Judith-Esmée nu wel zo’n toilet met een douche-arm in de bril installeren. Egbert vergeet wel eens dat hij niet meer in een probleemcumulatiegebied woont, en huurt de goedkoopste klusjesman in die hij kon vinden: meneer Van Breukelen (Tammo van Hoorn). De twijfels over zijn capaciteiten slaan toe als hij direct bij binnenkomst over een niet-bestaand drempeltje struikelt en iedereen aan wie hij zich voorstelt besproeid met visitekaartjes. ‘De deur gaat naar binnen open hoor’ weet Egbert de klusjesman net op tijd duidelijk te maken als de klusjesman wil vertrekken; Van Breukelen stond al in de aanslag met een priem en een hamer om de boel open te breken. Ondertussen heeft hij ook al kennis gemaakt met een Renate in badjas, die hij direct aanspreekt als ‘mevrouw Udh afl 5 004Lutje’, Egbert laat hem maar in de waan en Renate vlucht, na besproeid te zijn met visitekaartjes, weg voor deze enge man.

Bolhuis is op weg naar de OK voor zijn allesbepalende operatie. De weg naar de operatiekamer lijkt eindeloos. Eerlijk gezegd is het ook best een eindje. In het ziekenhuisbed wordt hij door de zusters (Lotje Nieborg en Leonie Warners) heel Groningen door geduwd. Over de Grote markt, langs de Groninger FC en onder het Emmaviaduct door.

‘Nee hoor, ik hoor helemaal niets!’

‘He, ik hoor iets’, zegt Judith-Emée terwijl ze ski-oefeningen aan het doen is op keiharde sportschoolmuziek. ‘Er is hier iemand.’ Egbert, in de weer met ski’s voor de skivakantie in Kitzbühl, wijst zijn vrouw er op dat hij Renate toch die Judith Esmee Afl 5AirBnB kamer heeft gegeven. ‘Oh, nee dan vergis ik me. Ik hoor helemaal niets.’ antwoordt Judith-Esmée. Juud negeert Renate, om op passief-agressieve wijze duidelijk te maken dat ze absoluut niet gesteld is op haar voortdurende aanwezigheid. De spanning is om te snijden, maar ‘gelukkig’ komt meneer Van Breukelen om voor afleiding te zorgen. Hij is zijn duimstok vergeten. ‘Oh ik zie dat u… visite heeft, meneer Lutje’ zegt de klusjesman, die Judith-Esmée aanziet voor Egberts minnares. Egbert probeert hem aan zijn verstand te brengen dat dit zijn vrouw is, maar vergeefs. ‘Ik hoef niet alles te weten. Het dak is mijn gebied, wat daaronder gebeurt… niet, discretie is my middle name.’

‘Renzo en ik houden niet van natuur, geef ons maar Stad’

Zowel de Lutjes in De Hoogte als de Lutjes in Haren staan op het punt om op skivakantie te gaan, maar geen van de kinderen heeft er zin in. Storm had het liefst de hele vakantie gegamed op zijn playstation, en Aurora en Juanita vinden het een onzin om te gaan zitten kleumen bij de caravan op het Grunostrand en dat dan ‘skivakantie’ noemen. Jannie doet het natuurlijk voor Fokko, die waarschijnlijk wel vaart bij een beetje kleumen in de natuur. Natuurlijk moet er ook getankt worden, en dat gebeurt bij de Gulf op de Turfsingel.

De Lutjes tanken bij het pompstation aan de Turfsingel

Terug van de vakantie is Judith-Esmée opgelucht dat meneer Van Breukelen niet het complete huis heeft afgebroken met zijn gestuntel, en moet Storm ontzettend nodig naar de wc. Het is wel wat donker in huis. De lampen lijken hetUdh Afl 5 niet te doen. Boven horen ze Storm gillen: die heeft zojuist ontdekt dat de wc voorzien is van een douche-arm. Als de lampen beginnen te flikkeren wordt de familie toch wel een beetje bang. De deur gaat krakend open. Het is Renate. Ze heeft een nieuwe kamer, maar had per ongeluk de afstandsbediening van de lampen meegenomen: een extraatje van de klusjesman. Judith-Esmée pakt de afstandsbediening aan en werkt Renate de deur uit, hoewel zij nog iets heel belangrijks probeert te zeggen. Judith is onverbiddelijk en geeft haar de kans niet.

Vervolgens worden de buurtjes Marie-Christine en Hein-Rutger natuurlijk direct uitgenodigd op visite om de nieuwe aanwinsten te bekijken.

‘Zitten er ook balletjes in die soep?’

UdH afl 5 002Fokko, Jannie en haar kinderen gaan op de terugweg van het Grunostrand nog even langs Bolhuis, die is geopereerd. Hij weet bij god niet of de operatie is geslaagd, want hij voelt helemaal niks meer. En de dokters zijn beulen en de zusters secreten. ‘Ik denk dat de operatie geslaagd is, en Bolhuis ongesteld moet worden’ zegt Aurora. ‘Of ze is al in de overgang!’ giebelt Jannie mee. Ze hebben allemaal vreselijk veel schik om Bolhuis operatie, maar ze kan er zelf niet om lachen. Ze lust wel een biertje. Die gaan Jannie en gevolg wel even halen bij Egbert, maar Bolhuis kan niet wachten en strompelt met infuus en al achter ze aan.

‘Oh, die van ons is leuker…’

In Haren is de visite gearriveerd en nu de wc-douche is geïnstalleerd, de Wobbe op de juiste wijze aan de muur hangtMarie Christine en Storm Afl 5 en de Lutjes licht met afstandsbediening hebben, zijn de rollen omgedraaid. Hein-Rutger en Marie-Christine voelen zich duidelijk minder op hun gemak. In Japan lag geen sneeuw, Hein-Rutger heeft verloren met veteranen-hockey, en tot overmaat van ramp blijkt hij ook nog een minnares te hebben, zegt een snikkende Marie-Christine als Hein-Rutger naar de wc is. Ze heeft een foto van hen gevonden, die ze aan Judith-Esmée laat zien. ‘Oh, de onze is veel leuker!’ zegt Judith-Esmée, die bijna haar lach niet kan onderdrukken, als ze de foto in handen krijgt. Hein-Rutger heeft, aan zijn gil te horen, ontdekt dat de straal van deze wc-douche net wat sterker is en komt met een nat achterwerk weer naar beneden. Dan komt Jannie en de rest binnen stampen, op zoek naar bier. Fokko moet ontzettend nodig naar de wc en rent naar boven. Als hij doortrekt begint het te rommelen, en al spoedig snappen we waarom (en waarom er steeds water vanaf het plafond naar beneden druppelt). Meneer Van Breukelen komt binnen gerend met een laatste onderdeel voor het toilet: hij was nog niet aangesloten op de riolering…

Aflevering 6

Vanaf 22 maart t/m 16 maart en 31 maart t/m 2 april speelt aflevering 6 weer in het Der Aa-Theater. Met aflevering 6 komen we aan het eind van ons bezoek aan de Lutjes. Nu het voorjaar wordt en het ijs begint te smelten wordt het Fokko echt allemaal te veel. Egbert en Judith-Esmée ontdekken dat ze toch wel heel verschillend in het leven staan en buurman Bolhuis weet niet hoe hij zijn oude draai weer kan vinden. Een aflevering met veel afscheid, met een lach en een traan…

Koop hier vast je kaartjes voor aflevering 6!