De zesde (en laatste) aflevering van Uut de Hoogte gemist? Met deze terugblik kun je de serie toch nog goed afsluiten!

Het is de laatste aflevering, en daarmee komt een einde aan een tijdperk. Niet verwonderlijk dus, dat deze aflevering net iets anders is dan anders.

Renzo, stagiair van uitvaartonderneming Wientjes en de geliefde van Juanita Lutje, is in deze aflevering de verteller. Als begrafenisondernemer in spé moet hij natuurlijk goed oefenen in het samenvatten van levens, al gaat het dan meestal om overledenen. ‘Het verhaal begint op een grauwe dag, ergens begin maart’ vertelt Renzo aan het publiek. Fokko zit teneergeslagen aan tafel en het huilen staat hem nader dan het lachen. ‘Wat is hier aan de hand?’ vraagt een nietsvermoedende Jannie, die de kamer in komt wandelen nadat ze haar Pabbe de inhoud van een emmer Brinta door de keel heeft gepropt. De heimwee wordt Fokko te veel. Het zat er natuurlijk al aan te komen, maar Fokko wil echt terug naar zijn geboorteplaats, een dorp nabij Ilulissat in Groenland. ‘Wil je echt bij mij weg, Fokko?’ vraagt Jannie. Het antwoord van Fokko kunnen we wel raden.

Jij vertelt het aan de kinderen!

Judith Esmee en Egbert aan tafel aflevering 6

Egbert vertelt dat hij verliefd is op Renate

Renzo neemt het publiek mee naar Haren, waar Egbert iets van het hart moet. Hij vertelt Judith-Esmée dat hij jaloers is op hoe de dingen in De Hoogte gaan, dat de mensen de dingen nemen voor wat ze zijn. ‘Oké’ antwoordt Judith-Esmée, en wil alweer vertrekken naar de mindfullnessclub om zich vol te gieten met dure champagne. ‘Nee, wacht nou even!’ roept Egbert. En wat volgt zat er ook al een tijdje aan te komen: ‘ik houd van Renate, en niet langer van jou.’ ‘Jij vertelt de kinderen maar dat we gaan scheiden!’ zegt een diep beledigde Judith-Esmée, die misschien stiekem hoopt dat Egbert terug zal krabbelen. Maar terugkrabbelen doet Egbert niet, en de kinderen zitten er eigenlijk ook niet zo mee. Die kijken er wel naar uit om twee huizen te hebben en twee televisies en twee playstations… maar als ze gewoon in hun oude vertrouwde huis in Haren blijven wonen, hebben ze natuurlijk ook niet twee van alles nodig. Dus besluiten Storm en Norma (Judith Teune) dat er een co-kinderschapsregeling getroffen zal moeten worden. Om de week woont óf Egbert óf Judith-Esmée bij hun in het huis in Haren.

Elke relatie heeft recht op een paar mooie woorden

Bolhuis aflevering 6 lang

Bolhuis heeft een ongelofelijke kutdag gehad

In De Hoogte komt buurman/vrouw Bolhuis het huis van de Lutjes binnenstappen. Renzo legt uit dat hij een geslachtsverandering heeft ondergaan, maar dat het niet helemaal duidelijk is of de operatie ook is gelukt. ‘Klopt, ik had second thoughts. Of de dokter. Daar wil ik vanaf wezen’ zegt Bolhuis. Hij heeft een ongelofelijke kutdag gehad. Het is zelfs zó erg dat ze niet opmerkt dat Juanita hem een biertje mét glas aanreikt. Ze weet nog altijd niet of ze man of vrouw is en hij heeft het vermoeden dat de apotheker haar placebo antidepressiva heeft meegegeven. ‘Ik vreet godverdomme meer Prozac dan hagelslag, en het maakt allemaal geen donder uit.’ Bolhuis wacht op een reactie van de Lutjes op zijn relaas, maar die blijft uit. Er heerst een grafstemming in De Hoogte. Als Jannie uitlegt wat er aan de hand is – Fokko gaat weg – barst ze in huilen uit. ‘We zijn niet getrouwd of verloofd. Helemaal niks! Elke relatie heeft toch recht op een paar mooie woorden?’

Aurora is ondertussen lekker aan het lezen. ‘Wat is dat voor boek?’ vraagt Juanita op gebruikelijk bitse toon aan haar zus. ‘Japans’ antwoordt ze kort. Maar daar komt Auroor niet mee weg ‘Je hebt nog nooit iets anders gelezen dan een kleurboek en nou ineens Japans!?’ ‘Het gaat over oregano’ legt Aurora uit aan een niet-begrijpende Juanita. ‘Vouwen!’ Dat brengt Juanita op een idee. ‘Waarom gaan jij en Fokko niet vowen?’ vraagt ze haar moeder. Vowen? De rest kijkt aan verward aan. ‘Ja, niet trouwen, maar vówen, een gelofte afleggen zeg maar.’ Dat lijkt Jannie wel wat. ‘Fokko, wil jij wel met mij vowen?’ En natuurlijk is zijn antwoord ‘ja!’. ‘Dat verklaart ook die rare titel van deze aflevering’ zegt Renzo tegen het publiek.

Egbert en Renate

In Haren heeft Egbert zijn koffers gepakt. Hij en zijn toekomstige ex-vrouw staan ongemakkelijk tegenover elkaar, niet wetend wat tegen elkaar te zeggen. Judith-Esmée probeert nog een grapje te maken over het roze prinsessenkoffertje dat Egbert heeft gepakt, maar Egbert kan er niet om lachen. Ze geven elkaar de hand alsof het een zakelijke transactie betreft en weg is Egbert. Als Judith-Esmée een troostsigaret wil opsteken komt haar toekomstige ex-man binnensluipen om zijn pantoffels te pakken. En dan nog eens voor zijn Donald Ducks. Maar waar moet hij naartoe? Naar zijn moeder natuurlijk. Onderweg loopt hij door de stad, en ziet Renate overal.

Gewapend met een hartjesballon komt hij haar wéér tegen bij het Hoornsemeer.

In zijn achtervolging is hij haar kwijtgeraakt in het Der Aa-Theater.

Of is ze er soms nooit geweest?

Egbert en Jannie Lutje

Egbert huilt uit bij Jannie

Als Jannie thuiskomt treft ze haar uit de kluiten gewassen volwassen zoon aan. ‘Ze heeft me eruit gegooid, mamme!’ liegt Egbert de boel bij elkaar. ‘Wat een loeder, ik heb het altijd al gezegd!’ zegt Jannie ‘Heeft ze een ander?’ Egbert antwoordt dat hij denkt van wel. ‘De sloerie!’. Maar als Egbert vraagt of hij heel even weer bij haar kan wonen, twijfelt ze toch even. ‘Ik kan je er eigenlijk niet bij hebben Egbert, zeker niet nu Fokko en ik gaan vowen.’ Egbert, in de veronderstelling dat ze samen op z’n Japans kraanvogels gaan knutselen, zegt dat ze zich daar niet van moet laten weerhouden. ‘Nee, je begrijpt het niet. Jij en Judith-Esmée zijn uit elkaar, maar Fokko en ik gaan bij elkaar. Nou ja, en dan weer uit elkaar. God, het leven is net een trekharmonica.’ Als Egbert zijn moeder huilend in de armen valt merkt Renzo op: ‘Zo zie je maar weer. Een afscheid geeft een relatie tussen moeder en zoon nieuwe impulsen.’ ‘ Zeg Renzo, zou je ons wel even alleen kunnen laten?’ vraagt Egbert.

Hij heeft het me echt niet verteld!

Norma en Storm aflevering 6

Norma en Storm plannen hun co-kinderschap

Om het allemaal nog vervelender te maken voor Judith-Esmée staat plots niemand minder dan Renate voor de deur, die na de vorige huiswerkbegeleidingssessie haar regenponcho was vergeten. Een woedende Judith-Esmée smijt de jas richting Renate, die niet snapt waar ze zoveel onbeschoftheid aan heeft verdiend. ‘Je zal hem wel nodig hebben, aangezien je vriendje zit uit te huilen bij zijn mammie.’ ‘Vriendje?’ vraagt Renate. ‘Ja, je vriendje, je lover. Mijn ex. Egbert!’. Hoe Renate ook probeert duidelijk te maken dat ze hem nooit heeft gevraagd om haar te verlaten, en dat er ook helemaal niks was tussen haar en Egbert, ze wil het niet geloven. En eerlijk is eerlijk, Renate had ook wel door dat Egbert haar zag zitten.

Als Renate is vertrokken belt Judith-Esmée met advocaat Dommerholt. Ze wil er zeker van zijn dat ze wel een beetje fatsoenlijk uit de scheiding komt. Ze probeert sterk te zijn, maar op het laatst barst de arme Juud in huilen uit. ‘Ja, ik maak wel een afspraak met uw secretaresse’ snikt ze nog voor ze ophangt.

Koffie met taartoe

Ondertussen in De Hoogte denken Jannie en Fokko na over hun geloften, en wat ze elkaar zullen geven. ‘Geen ring, we gaan ja niet trouwen ja’. Een andere optie is een hartjesketting, zo een met een half hart, en dat de ander dan de andere helft heeft. Fokko kijkt bedenkelijk bij het woord ‘hartjesketting’ en is dan ook opgelucht als Jannie het idee afschiet. ‘Als jij naar Groenland vertrekt, zitten we allebei met een half hart.’ Een tongpiercing dan? Nee, dat kletst maar zo tegen elkaar bij het zoenen. Egbert, die iedereen al uren aan het vervelen is met grapjes vraagt wat voor ceremonie ze gaan houden ‘toch niet zo een met koffie en taart toe?’ Dat brengt Jannie op een idee: ze laten een tattoo zetten. ‘Ik maak wel even een afspraak met Martin van Tattoo Blitzz’

Je kleeft aan me als een octopus.

Egbert en Renate aflevering 6 lang

Renate komt verhaal halen bij Egbert

Als Jannie en Fokko bij de tattooshop zitten krijgt Egbert bezoek van Renate die verhaal komt halen. Ze is boos, en gevleid, en heeft nog allerlei andere verwarrende gevoelens. Op weg van Haren naar De Hoogte heeft ze wel de tijd gevonden om een gala jurk aan te doen. Ze ziet er betoverend uit als ze eenmaal haar regenponcho heeft uitgedaan. ‘Wat wil je nou van me, Egbert?’ Egbert probeert om de brei heen te draaien en beweert dat hij zijn vrouw helemaal niet voor haar heeft verlaten. Maar Renate heeft hem wel door. ‘Ik kan niet geloven dat je dit hebt gedaan zonder het met mij te overleggen. Je zegt dat je niks van me wil, maar ondertussen kleef je aan me als een octopus’ zegt Renate terwijl ze haar knot losmaakt en haar haren losschud. ‘Het leeftijdsverschil…’ probeert Egbert, maar daar gelooft Renate niets van. ‘Je bent toch niet helemaal naar De Hoogte komen fietsen om mij te zien?’ vraagt Egbert. ‘Ja, alleen maar om te zeggen dat het niks kan worden tussen jou en mij’ zegt Renate stellig. Daar gelooft Egbert op zijn beurt dan weer niks van: ‘Renate… maak dat de kat wijs.’ Egbert en Renate delen na zes afleveringen eindelijk hun eerste kus, maar helemaal bevallen doet het niet. Egberts hartjesballon (die zich inmiddels op het podium in De Hoogte bevindt) schiet lek en misschien bijt Renate wel op Egberts lip van de schrik, want Egbert vraagt daarna of ze wel eens eerder heeft gezoend. ‘Ja!’ roept Renate verontwaardigd. ‘Nou, dit is dan misschien de eerste keer dat een verhouding stuk liep op een kus’ zegt Egbert. En dat was dat.

Als Egbert vertrekt zingt Renate een prachtig en treurig lied (Clown van Emeli Sandé). Het sentiment in deze aflevering bereikt zijn toppunt als de leukste filmpjes uit alle afleveringen van Uut de Hoogte verschijnen op het grote scherm. Menig bezoeker pinkt een traantje weg bij het zien van al die herinnerings. En dan ook nog al die momenten..

Norma Lutje afl 6

Niemand reageert op Norma’s berichten op WhatsApp

De Lutjes hebben het allemaal moeilijk. Norma wil graag haar hart luchten over de vechtscheiding tussen haar ouders, maar niemand reageert op haar berichtjes op WhatsApp. Storm is boos op zichzelf. Eigenlijk wil hij helemaal niet dat zijn ouders gaan scheiden. Aurora is in tranen; morgen heeft ze haar rij-examen en ze is bang dat ze haar rij-instructeur nooit meer zal zien als ze slaagt. Jannie gaat Fokko vreselijk missen als hij terug is naar Ilulissat en Judith-Esmée heeft een hele fles wijn achterover geslagen en mist Egbert enorm, maar gaat dus echt niet bellen. Bolhuis voelt zich enorm alleen, hij heeft niet eens iemand om te missen.

Vowen

Vowceremonie Fokko en Jannie aflevering 6 (2)

Fokko en Jannie gaan vowen

Maar gelukkig hebben ze nog de vowceremonie om naar uit te kijken. Renzo, die door zijn geliefde Juanita tegen wil en dank is benoemd tot ceremoniemeester probeert er het beste van te maken. Maar iedereen is te laat. ‘Ik weet wel dat de de ceremonie intiem zouden houden, maar dan zouden er toch een stuk of zes, zeven man meer moeten zijn’ zegt Jannie teleurgesteld. Gelukkig komt Egbert al aansnellen. Hij probeert Judith-Esmée te bellen om te zeggen dat het hem zo spijt en dat hij fout zat, maar ze neemt niet op. Vervolgens komt Aurora boos en verdrietig aanzetten: ze is geslaagd voor haar rij-examen en nou ziet ze haar rij-instructeur nooit weer. ‘Ach, gefeliciteerd lieverd’ zegt Jannie en drukt Aurora haar vowboeketje in handen. Dan komt ook Juanita aanzetten, met goed nieuws, dat wel. ‘Renzo is geen maagd meer.’ Aurora moet het vowboeketje afstaan aan Renzo ‘Gefeliciteerd’ zegt Jannie weer. ‘Ja, en nou kunnen we eindelijk zwanger worden!’ zegt een dolenthousiaste Juanita. Maar ze was toch al zwanger? Onbevangen bevlekt en zo? ‘Nee joh, gek!’ zegt ze terwijl ze een nepbuik onder haar jurk vandaan trekt.

Vervolgens komt Bolhuis aanzetten met een klein hondje in een schoenendoos. ‘Oooh wat lief!!’ piept Aurora. ‘Hoe heet ie? ‘Hoe moet ik dat nou weten, domme doos? Maar ik noem ‘m Daisy’.

Om het feest helemaal compleet te maken komt Judith-Esmée ook aanzetten en springt in de armen van Egbert. Ze kunnen toch niet zonder elkaar. Maar als de fanfare binnen komt stampen met een Fokko & Jannie spandoek, blijkt Fokko ineens weg. Is hij al vertrokken?

Al met al was Uut de Hoogte een enorm avontuur voor de spelers, medewerkers en het publiek. In totaal heeft Uut de Hoogte tussen 6 oktober 2015 en 2 april 2016 111 keer gespeeld, en er werden zo’n 6500 kaarten verkocht. De vaste cast bestond uit 11 spelers, maar de serie kende ook nog 36 gastrollen en meer dan 100 figurantenrollen. Elke voorstelling werd gemaakt door een team van 15 mensen. Bovendien werkten er meer dan 40 vrijwilligers mee aan het feuilleton. Dankzij deze mensen kon Uut de Hoogte uitgroeien tot een formidabele reeks voorstellingen, maar het echte succes is te danken aan u, het publiek.