In Uut de Hoogte speelt Bas van der Heide Storm Lutje, zoon van Egbert en Judith-Esmée. In de zes afleveringen van Uut de Hoogte zullen we Storm beter leren kennen, en Bas misschien ook wel.

Bas van der Heide

Bas van der Heide

Bas’ passie voor acteren stamt uit zijn vroege kindertijd, om precies te zijn: de Film van Ome Willem, de kinderserie die al historisch was toen Bas nog maar een ukkie was. Diep onder de indruk van Ome Willem, deed Bas verschillende typetjes na, met kostuum en al! Dat Bas ook niet cameraschuw is, bewijst hij met zijn youtube filmpjes ‘de avonturen van Basje’ en zijn optreden in Man Bijt Hond.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“Ik speel in Uut de Hoogte Storm Lutje, de zoon van Egbert en Judith-Esmée. Storm is de jongste in het gezin. Hij probeert zich, net als zijn zus Norma, af te zetten tegen zijn ouders door zich ‘grappig’ te gedragen. Soms zijn z’n ‘grapjes’ wat misplaatst. Hij wordt bij grapjes wel eens afgekraakt door Norma en hij weet niet hoe hij dan moet reageren. Dat maakt Storm een beetje sullig.”

Herken je jezelf in je personage?

“Ik kan zelf ook wel lol hebben in een situatie waarin discussies worden gevoerd. Ik vind het interessant om de argumenten in een verhitte discussie te horen. Hieruit put ik inspiratie voor mijn video’s en voor mijn manier van acteren.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Ik denk dat het sullige en de grapjes die hij maakt – die soms net te ver gaan – Storm wel grappig maakt. Ik hoop dat het publiek doorheeft dat Storm de situaties wel begrijpt, maar zich er eigenlijk geen houding bij weet te geven en de boel daarom maar op de hak neemt. Dat maakt Storm naar mijn idee wel sympathiek.”

Uut de Hoogte is een voorstelling die veel van doen heeft met vooroordelen, over en weer. ‘De Hoogte’ vindt ‘Haren’ maar een stelletje arrogante kakkers, en ‘Haren’ vindt ‘De Hoogte maar asociaal. Iedereen heeft waarschijnlijk wel een vooroordeel, zo ook onze spelers. We vroegen Bas naar zijn vooroordeel.

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ik wilde nooit naar een ‘zwaar’ toneelstuk. Als er geen humor in zat, wilde ik er niets van weten. Uiteindelijk ging ik met tegenzin mee naar het toneelstuk De Ontdekking van de Hemel ( de toneelbewerking van het boek van Harry Mulisch). Tot mijn grote verbazing heb ik drie uur ademloos zitten kijken. Wat prachtig gespeeld! Ik ontdekte dat ook stukken waar geen humor in zit verschrikkelijk mooi kunnen zijn!”

Waar zou je liever wonen, in Haren of in De Hoogte?

“Ik zou liever in De Hoogte willen wonen. Ik denk dat mensen daar dingen meer recht voor z’n raap zeggen dan in Haren. Ik hou van duidelijkheid en geen gedraai eromheen.”