Henrieke Louwrink speelt in Uut de Hoogte de ietwat hooghartige dure Harense dame Judith-Esmée. We vroegen Henrieke naar haar ideeën over haar personage.

Henrieke ontdekte dat ze op het toneel meer durfde en minder verlegen was dan in het echt. Daarom vindt ze het heerlijk om op het podium te staan. En dat is maar goed ook, want Uut de Hoogte bestaat uit zes afleveringen! Tot begin april kan zij haar geluk dus op.

Behalve van acteren houdt Henrieke heel erg veel van pindakaas, schelpen en de muziek van Katzenjammer, niet noodzakelijk allemaal tegelijkertijd.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“Ik speel Judith-Esmée, de vrouw van Egbert Lutje, en een echte Harense dame. Ik denk dat Judith-Esmée veel waarde hecht aan wat anderen van haar en haar gezin vinden. Ze wil graag voldoen aan de ‘Harense standaard’. De juiste kleding, de juiste hapjes en drankjes en het liefst net ietsje beter en duurder dan de rest. Stiekem denk ik ook dat ze zich een beetje geneerd voor haar schoonfamilie uut de Hoogte. Maar ja, die kreeg ze nou eenmaal cadeau bij haar man Egbert.”

Herken je jezelf in je personage?

“Judith-Esmée houdt van controle en heeft graag de touwtjes in handen, dat vind ik persoonlijk ook niet heel vervelend. Ik ben in tegenstelling tot Judith-Esmée een no-nonsense type en hecht veel minder waarde aan materiele dingen en uiterlijkheden.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Ik denk dat het publiek Judith-Esmée een snob zal vinden, die af en toe wat cynisch uit de hoek kan komen. Doordat ze zo haar best doet om het goed voor de dag te komen zet ze zichzelf misschien ook wel een beetje voor paal. Wellicht herkennen mensen dat en kunnen ze daar om lachen.”

Uut de Hoogte is een voorstelling die veel van doen heeft met vooroordelen, over en weer. ‘De Hoogte’ vindt ‘Haren’ maar een stelletje arrogante kakkers, en ‘Haren’ vindt ‘De Hoogte’ maar asociaal. Iedereen heeft waarschijnlijk wel een vooroordeel, zo ook onze spelers. We vroegen Henrieke naar haar vooroordeel.

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad?

“Toen ik elf jaar geleden vanuit Twente naar Groningen kwam verwachtte ik dat Groningers enorm stug waren en het moeilijk zou zijn om contact te maken. Niets was minder waar, wat een heerlijk relaxed no-nonsense volk die Grunnegers!”

Waar zou je liever wonen, in Haren of in De Hoogte?

“De huizen in Haren vind ik mooier, maar qua gevoel pas ik beter in de Hoogte. Leven en laten leven, zonder al teveel opsmuk en gewoon lekker de hele dag in een tijgerlegging rondlopen!”