Janneke Geertsema

Janneke Geertsema

Janneke Geertsema speelt in Uut de Hoogte Jannie Lutje, het hoofd, hart en de verbindende spil van de familie. We vroegen Janneke naar zichzelf en naar haar rol als de kijvende Jannie Lutje.

Janneke mag, naar eigen zeggen, inmiddels al ‘achter de geraniums’, maar is nog altijd met veel plezier werkzaam als logopedist. Ze geeft stemcoaching aan toneelspelers (o.a. de Shakespearegroep in Diever) en presentatietrainingen. Janneke speelde voor het eerst toneel in de eerste klas van de lagere school, waar zij in een schoolvoorstelling Roodkapje speelde. Sindsdien is zij verknocht aan toneelspelen. Als Janneke niet op de planken staat of aan het werk is, bakt zij het liefste taarten: voor haar echte familie en haar toneelfamilie. Bij de première van elke aflevering van Uut de Hoogte bakt zij een taart voor de hele groep!

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“In Uut de Hoogte speel ik Jannie Lutje, de moeder in de Hoogte. Jannie is een nuchtere stads-Groningse, staat met beide benen op de grond en zegt wat ze denkt. Typisch ‘ruwe bolster, blanke pit’. Want ze heeft ook lieve trekjes hoor!”

Herken je jezelf in je personage?

“Jannie is een moederkloek. En als Jannie iets in de kop heeft, zal het gebeuren ook. Dat herken ik in haar. Ik heb wel een heel andere achtergrond; ik kom uit een dorp en ben opgegroeid in een bakkersfamilie. Daarnaast interesseert het Jannie niet of ze mensen kwetst met haar opmerkingen, ik houd meer rekening met gevoelens van anderen. Maar ik vind het heerlijk om het op het toneel niet te doen!

Wat zal het publiek leuk vinden Jannie?

“Ik denk dat het publiek het ‘recht voor z’n raap’ -gedrag van Jannie leuk vindt.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse of ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het eigenlijk wel klopt. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je zelf wel eens een voordeel gehad?

“In 1973 werd ik gepolst of ik bij de eerste productie van Theatergroep Waark wilde spelen. Ik heb bijna nee gezegd, omdat ik vond dat toneel in het Gronings heel oubollig  was. Hoewel ik Groningstalig ben opgevoed, keek ik in die tijd erg neer op dialecten.

Ik ging eerst maar eens bij een repetitie kijken en werd gevraagd een scène te spelen, en wat bleek? Ik vond het heerlijk om in mijn moedertaal te spelen en ben er gebleven. Gelukkig dat ik dat vooroordeel heb laten vallen, want het spelen bij Waark heeft me heel veel goeds gegeven;  prachtige rollen, vrienden en zelfs een levenspartner.”