Johan Patje

Johan Patje

In Uut de Hoogte speelt Johan Patje Buurman Bolhuis, de soms grofgebekte buurman van de Lutjes met een hart van hetzelfde goudkleurige vernis als de ketting om zijn nek. We vroegen Johan naar zijn personage en of er ook een beetje buurman Bolhuis in Johan zit. Spoiler alert: nee.

Wie speel je in Uut de Hoogte, wat voor soort persoon is dat volgens jou?

“Ik speel de rol van Buurman Bolhuis, buurman van de familie Lutje uit De Hoogte. Hij is een ‘rausdauer’. Iemand die er niet voor terug deinst om grote woorden te gebruiken. Een grote bek dus, maar een man met een klein hartje.”

Herken je jezelf in je personage?

“Ik herken mezelf absoluut niet in Buurman Bolhuis. Hij is een schreeuwer, dat kan ik van mezelf zeker niet zeggen.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Buurman Bolhuis neemt geen blad voor de mond. Onverbloemd pakt hij situaties aan op zijn eigen wijze. Hij is alles behalve diplomatiek in zijn omgangswijze met anderen. Dat kan voor het publiek ook wel een verademing zijn.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse of ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het eigenlijk wel klopt. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ik houd niet van musicals, totdat ik naar Soldaat van Oranje ging en het een fantastisch theatergebeuren vond. Of ik daardoor ook echt overstag ben gegaan voor musicals, betwijfel ik.”