Piet van Gogh

Piet van Gogh

In Uut de Hoogte speelt Piet van Gogh Fokko, de levenspartner van Jannie Lutje. Fokko woont al jaren in de Hoogte, maar komt oorspronkelijk ergens anders vandaan. Piet komt ook niet uit De Hoogte, maar als hij moest kiezen tussen Haren en De Hoogte, zou hij het wel weten!

Piet is begonnen met acteren toen zijn kinderen op de lagere school zaten, waar ze ouders zochten die het wel zagen zitten om op een podium te staan. Sindsdien heeft hij onder andere meegedaan aan het Shakespeare monologen festival (die hij won!) en een optreden in Carré met De Drentse Bluesopera.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“In Uut de hoogte speel ik Fokko, de partner van Jannie. Ik herken me in zijn gesloten karakter, maar niet in die mate van hem, maar dat heeft ongetwijfeld met zijn afkomst te maken.”

Wat zal het publiek leuk vinden aan jouw personage?

“Ik denk dat het feit dat Fokko nogal onpeilbaar is leuk is voor het publiek.
Bovendien denk ik Fokko heel anders is dan de rest, maar dat hij in de Hoogte helemaal wordt geaccepteerd en dat dat sympathiek gevonden wordt.”

Uut de Hoogte is een voorstelling die veel van doen heeft met vooroordelen, over en weer. ‘De Hoogte’ vindt ‘Haren’ maar een stelletje arrogante kakkers, en ‘Haren’ vindt ‘De Hoogte’ maar asociaal. Iedereen heeft waarschijnlijk wel een vooroordeel, zo ook onze spelers. We vroegen Piet naar zijn vooroordeel.

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad?

“Ik heb zeker wel eens vooroordelen gehad en nog sterker, nog steeds. Maar ik probeer wel altijd bewust te zijn dat je door je eigen gedrag je vooroordelen bevestigd kunnen worden.”

Waar zou je liever wonen, in Haren of in De Hoogte? Waarom?

“De Hoogte, waarbij ik me meteen realiseer dat de keuze op die vooroordelen is gebaseerd. Haren is natuurlijk mooi, maar het lijkt mij zwaar om constant aan de Harense normen te moeten voldoen.”