Stijn de Jong speelt in Uut de Hoogte Renzo, de ietwat verlegen stagiair van Uitvaart onderneming Wientjes. Desondanks broeit er iets tussen Jannie’s oudste dochter, Juanita Lutje, en Renzo.

De uit Zuidlaren afkomstige Stijn de Jong is net even wat anders dan zijn personage Renzo. Verlegen? Is hij niet. Bang voor meisjes? Stijn stapt zonder moeite op een leuk exemplaar af. Zijn vrije tijd spendeert hij met hout hakken en potjes open draaien. Mannelijker zijn de jongemannen bijna niet te vinden. Nou ja, op dat toneelspelen na dan. Stijn speelde onder andere Romeo in Romeo en Julia van het Shakespeare Theater in Diever.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“In Uut de Hoogte speel ik Renzo. Renzo is, geloof ik, stiekem een erg leuke en spontane jongen, alleen is hij te verlegen om dat naar buiten te brengen. Vooral dat spontane komt er niet altijd uit. Maar hij is zeker wel beleefd en op een beetje een ongemakkelijke manier ook wel lief. Helaas alleen niet geschikt als begrafenisondernemer.”

Herken je jezelf in je personage?

“Wat ik wel herken is dat Renzo gewoon doet wat er van hem verwacht wordt. Hij gaat gewoon keurig naar de mensen toe, en probeert zo goed en zo kwaad als het kan een uitvaart op poten te zetten. Dat de mensen in kwestie (de Lutjes, red.) zijn hulp eigenlijk niet willen en ook nog eens een uitermate angstaanjagende hond hebben houdt hem niet tegen, al wordt hij er wel wat bang van.

Renzo en ik verschillen wel behoorlijk op het gebied van meisjes. Als ik een leuk meisje zie, stap ik er op af. Renzo rent eerder weg.”

Wat zal het publiek leuk vinden Renzo?

“De onschuldige, ongemakkelijke conversaties die hij kan voeren.”

Uut de Hoogte is een voorstelling die veel van doen heeft met vooroordelen, over en weer. ‘De Hoogte’ vindt ‘Haren’ maar een stelletje arrogante kakkers, en ‘Haren’ vindt ‘De Hoogte’ maar asociaal. Iedereen heeft waarschijnlijk wel een vooroordeel, zo ook onze spelers. We vroegen Stijn naar zijn vooroordeel.

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad?

“Jawel, ik dacht altijd dat alle honden plassen met één poot omhoog, omdat je dat altijd ziet bij Kuifje. Maar nou zag ik van de week een hond die aan het plassen was in een soort zit-houding. Blijkt dus ook te kunnen.”

Waar zou je liever wonen, in Haren of in De Hoogte?

“Ik denk in De Hoogte, omdat je dan dichter bij de stad woont. En ik weet zeker dat de mensen erg aardig zijn als je ze een beetje leert kennen. Daarnaast heb ik het geld helemaal niet om in Haren te gaan wonen. Niet dat ik wel een huis in de Hoogte zou kunnen kopen hoor. Ik kan helemaal geen huis kopen. Maar daar gaat het nu niet om.”