De derde aflevering van Uut de Hoogte gemist? Geen zorgen, met deze terugblik ben je zo weer up-to-date!

Fokko heeft heimwee. Hij zit met zijn hoofd in de koelkast terwijl Jannie het alleen maar erger maakt door hem te herinneren aan zijn thuisland. ‘Ik kan je er maar beter niet aan herinneren, he, Fokko? Aan de snee en lekker crossen op de sneeuwscooter en de lange nachten in de iglo waar je niets anders doet dan keelzingen en armpje drukken?’ Arme Fokko!

Air BnB

Ondertussen in Haren blijkt dat het ‘in’ is om een vluchteling op te nemen in huis. Alle vriendinnen van Judith-DSC_0123Esmée hebben er al een. Juud kan natuurlijk niet achterblijven en heeft per abuis besloten ook een vluchteling op te nemen. Met tegenzin heeft ze het COA opgebeld om zich aan te melden als opvanglocatie, maar alleen als ze een vluchteling krijgt die een beetje behoorlijk bij het bankstel kleurt.

Egbert protesteert, hij heeft natuurlijk geen boodschap aan de laatste trends onder Judith-Esmée en haar kakkineuze vriendinnen, en bovendien: hij heeft net de studeerkamer opgeknapt en hem direct voor een hoop geld op ‘Airrrr BnB’ gezet, dus is er geen plek meer voor een vluchteling. In eerste instantie moet Judith-Esmée niet denken aan het gezichtsverlies dat ze zal lijden onder haar vriendinnen, maar wanneer ze hoort om hoeveel geld het precies gaat – 110 euro per nacht – gooit ze met liefde haar principes over boord. Waar de vluchteling dan naartoe moet? Judith-Esmée heeft al lang een goede oplossing bedacht. De vluchteling kan best naar haar schoonfamilie in De Hoogte.

Ik ben Aulola Wutje en ik hoon op De Loogte

DSC_0032‘Ik ben ja kleurendoof, ja’!’ zegt Aurora tegen Juanita die met verbazing kijkt hoe haar zus al haar potjes nagellak besnuffeld, op zoek naar de juiste kleur. ‘Hier moet jij mee uitkijken, voor je het weet sta je op de vismarkt te twerken met je leraar.’ Maar Aurora weet heus wel wat ze doet, en bewijst dat door aan de potjes nagellak te ruiken en in verschillende variaties de zin ‘Ik ben Aulola Lutje en ik hoon op de Woogte’ te zeggen. Gaat niet helemaal goed daar.

Dat nagellakgebruik niet alleen wat hersencellen hier en daar doet afsterven, maar ook van invloed is op het concentratievermogen ontdekt Judith-Esmée even later wanneer ze probeert uit te leggen dat zij in Haren echt geen plek hebben voor een vluchteling, en dat hij beter op zijn plek is in De Hoogte. Dat heeft natuurlijk alles te maken de Feng-Shui van haar huis, waar Judith-Esmée vervolgens net zo lang over door ratelt tot Aurora het uitgilt: ‘Ja, het is goed, dat zeg ik toch!’ Nou, dat is dan geregeld. Alleen is Aurora direct weer vergeten waar haar Harense schoonzus voor kwam. Nagellakgebruik maakt meer kapot dan je lief is. Pas op het moment dat Buurman Bolhuis langskomt om eens goed af te geven op al die vreemdelingen die door de wijk struinen, weet Aurora weer waar Judith-Esmée voor kwam. ‘Ik heb ineens een brainwave…’

‘Kijk maar uit, straks, ben je niet meer veilig in je eigen huis’ waarschuwt de immer betrokken Buurman, een vooruitzicht waar Aurora nogal van lijkt te genieten. Jannie is in tranen. Dan moet die vluchteling natuurlijk op zolder slapen en moet pabbe daar weg, of erger nog: de wietplantjes. ‘Maar je krijgt toch geld om een vluchteling op te vangen? Van het SOA?’ vraagt Juanita. Dat nieuws doet Jannie direct van mening veranderen die plots een kans ziet om de familie van nieuwe kerstballen te voorzien, en ook Buurman Bolhuis ziet in dat de Lutjes deze goudmijn niet kunnen laten schieten.

Kweeniewakoor

Over Buurman Bolhuis gesproken, die heeft weer geheel zijn eigen verhaallijn deze aflevering. Hij heeft zich
helemaal kapot geshopt bij de Primark om zijn verdriet om Daisy (het paardje uit aflevering 2) te verwerken. Hij heeft pumps gekocht en een rood jasje, speciaal voor de auditie van het plaatselijke opperettekoor. ‘Wat nu, Bolhuis de Musical? ‘k Weet nie wa’k hoor’ zegt Jannie verbaasd. ‘Ja, zo heet dat koor, Kweeniewakoor, hoe weet jij dat nou weer?’ antwoordt Bolhuis. En die pumps? ‘Die zijn om op de lopen’ zegt hij, en beent het huis uit om thuis een schoonheidsslaapje te doen voor hij naar de auditie moet.

Tijdens het middagdutje heeft Bolhuis verwarrende dromen over mooie jurken, een manicure, babykleertjes en over Jozef, Maria en het kindje Jezus waarin Fokko Jozef is, Bolhuis Maria en een knuffelpaardje het kindje Jezus voorstelt. Het lijkt erop dat Bolhuis zichzelf opnieuw aan het uitvinden is.

Na zijn middagdutje is het tijd om naar de koorrepetitie te gaan, waar de dames van het gemengd dameskoor Kweeniewakoor (‘dat is een grapje, want dat kan helemaal niet’ aldus de dirigente (Philippien Bos) met een zenuwachtig lachje) eerst nogal geschokt reageren op de grofgebekte, pump-dragende Bolhuis, maar hem later toch accepteren als volwaardig lid.

Het is een wonder

Waar Buurman Bolhuis slechts een verwarrende droom heeft over een bevalling, ontdekt Juanita dat ze zwanger is. ‘Met wie heb je ’t gedaan, dan?’ vraagt Aurora. ‘Ik heb het met nobody gedaan’ is het weerwoord van haar zus. Maar toch is Juanita er heilig van overtuigd dat Renzo de vader is, hoewel hij nog maagd is. ‘Net zoals bij Yusuf en Maria’. Dat gaat er bij Aurora niet in. Ze is weliswaar nog altijd stoned van de nagellak, maar niet op haar achterhoofd gevallen. Juanita houdt echter stug vol, want dat met Maria was nou ook niet bepaald logisch en toch is het zo gegaan. ‘Je bent onbevangen bevlekt, het is een wonder’ vat Aurora treffend samen.

My god, wat een creep!

In Haren is de Airrr BnB gast gearriveerd. ‘Nou hartstikke leuke vent, toch?’ vraagt Egbert zijn kinderen wanneer de gast (Bas de Bruijn) naar boven is om de kamer te bekijken. ‘My god! Wat een creep!’ antwoordt Norma. Maar Egbert stelt haar gerust, hij blijft toch de hele tijd op zijn kamer. Daar denkt de gast echter anders over. Al snel is hij terug, ploft op de bank neer en zet de tv aan waaruit de geluiden van een erotische zender te horen zijn. Egbert stelt voor om het nieuws er even op te zetten en probeert een praatje aan te knopen over de vluchtelingenproblematiek en het weer. Hij krijgt geen antwoord van de gast, slechts een blik die de familie doet beven van angst.

Binnen de kortste keren heeft de gast het hele huis geconfisqueerd en alle pogingen van de Lutjes om contact te maken zijn op niets uitgelopen. Uiteindelijk weten Egbert en Judith-Esmée de bank te heroveren en vallen in een diepe slaap. Totdat ze gewekt worden door de kinderen, die moeten plassen; de AirBnB gast zit al twee uur op de wc. De maat is vol. Egbert en zijn gezin kunnen zo niet langer leven en vertrekken.

In de Herberg

Kweeniewakoor met BolhuisHet einde van de aflevering maakt de kerstsfeer helemaal compleet. Uit het niets, en midden in een scène waarin Jannie en haar dochters gezellig ruziënd de kerstboom optuigen, staan twee ‘bezoekers’ op (Malcolm Davis en Vera Bonder) op, die a-capella zingen: ‘is er een plek in de herberg?’ Daarna valt bijlesjuf Renate ook nog eens in. Vervolgens arriveert het gehele Kweeniewakoor, inclusief Bolhuis, bij Jannie thuis. ‘Wat jammer dat Egbert en zijn familie hier niet zijn om dit mee te maken’, en prompt belt Egbert aan: ‘Mamme, mogen we hier komen wonen?’ De dame van het COA (Willemijn Bouma) en de IKEA bezorger (Hanjo van Weerden) zingen een couplet. Dan zet de muziek in, op het hoofdpodium is het decor veranderd in een sneeuwlandschap waar zelfs de Kerstman (Jan Klemens) een couplet zingt. Op het laatst rent een juichende Fokko de nep-sneeuw in, die zich eindelijk een beetje thuis voelt in De Hoogte.

Aflevering 3 was al met al een bijzonder feestelijk gebeuren, waarmee de bezoekers met een warm gevoel de kerstdagen tegemoet konden treden.

Aflevering 4, Koffiefeest

Hoe denkt Renzo over de zwangerschap van Juanita? Kunnen Egbert en zijn gezin hun huis wel weer in? Krijgt Fokko nog sneeuw te zien dit jaar? Krijgen we in aflevering 4 antwoorden op deze vragen? De vierde aflevering, Koffiefeest , speelt vanaf 19 t/m 23 en 28 t/m 30 januari in het Der Aa-Theater.

Koop hier vast je kaartjes voor aflevering 4!