Terugblik aflevering 10: Prijzen

In aflevering 10, Prijzen, hebben Nel en Mand een baby in hun binnenste en zijn ze dus even helemaal klaar met glazenwasser Gideon en zijn condoomgeslinger. Daan trapt hommeles met zijn moeder om het huis uit gezet te worden, maar een kamer vinden in Stad is zo makkelijk nog helemaal niet. Erwin P. Dijksterhuis legt het aan met zijn ex schoonzus Anita (Philippien Bos), maar waar hij eerder altijd verlegen zat om aandacht van het andere geslacht, komt al het goede deze keer in drieën als hij tijdens een speeddate waar hij niet kwam opdagen Joyce ontmoet (Wendel Terpstra) en hij notulist Annabel (Karin Biemholt) thuis in lingerie aantreft.

’t Zijn meisjes, jongetjes een jongetje en een meisje, of een augurk
Of ‘ie al zit te schoppen, de baby? Dat vragen Nel en Amanda, beide in verwachting van een baby zich af terwijl ze ieder een augurk naar binnen werken. Nel denkt in elk geval wel iets gevoeld te hebben. “t Was een héél andere pijn dan die in mijn schouder. Héél anders als die in mijn tonen. En ’t kwam ook niet van de hopiochondrie.’ Amanda weet ’t nog niet zo. Ze had wel ergens last van gehad, maar dan kon ook wel eens door het broodje frikadel komen. Toch maar hopen dat het de baby was, dan.
Ondertussen stormt Linda binnen met haar telefoon om het familiegeluk vast te leggen voor haar vlog. ‘Ik krijg een zusje en ik word tante’ – hoe dat precies zit, daar moet het publiek maar even over nadenken. ‘Iedereen is helemaal van het padje van opwinding’ vervolgt ze, terwijl de moedertjes stuurs voor zich uitkijken.

Linda: ‘Ik ben zo benieuwd wat het wordt: een jongetje of een meisje?’
Nel: Of twee jongetjes
Amanda: Of twee meisjes
Nel: Of twee augurken

Wat ben jij ja dik geworden!
Nel en Amanda zwaaien Nel’s zus Gré uit, en treffen onverwacht een andere zus van Nel aan op het treinstation.

Oude bekenden
Ondertussen bij Erwin P. Dijksterhuis wordt er aangebeld. Dingdong ‘Ah dat zal de buurtzorg zijn’ zegt Erwin. En dat is maar goed ook, want er is iets met een voorbespreking, en de Foxmeersterweg ligt er nu al zo lang uit, dus hij moet nú weg, want anders komt hij te laat. Dingdongdingdong. Maar de nieuwe buurtzorgster is niet helemaal wat hij had verwacht. De naam is Lutje. Anita Lutje. ‘Wàt? Mijn ex-schoonzus, Anita?’. Blijkt dat Nel de buurtzorg heeft afgebeld en haar om werk verlegen zus naar Foxmeer heeft gestuurd. Na het kort ophalen van herinneringen en wat geflirt met Erwin èn Pa van Anita’s kant, vertrekt Erwin. Ondertussen heeft Anita het al voor elkaar gekregen dat ze mag blijven slapen ‘Bus 29 rijdt niet nu de Foxmeersterweg er al zo lang uit ligt.’ ‘Geen sprake van’ antwoord Erwin, maar we weten allemaal wel beter…

Op kamers
Daan komt opgewekt thuis van zijn eerste lessen op de Hanze University of Applied Sciences (de International Business School is zo makkelijk dat hij genoeg tijd heeft om Halma te studeren) waar hij twee moeders aantreft die in al hun aanstaand-moederschap geen aandacht voor hem hebben. Een goed moment, dus, om aan te kondigen dat hij het huis uit wil. ‘Moeten jullie niet eens een babykamer inrichten?’ vraagt hij. Daar moet Nel niks van weten ‘ik heb ’t net verdrongen.’ Maar Daan staat erop dat de moeders hun nestje afbouwen: ‘in mijn kamer, bijvoorbeeld’ oppert hij. Menig ouder zou dolgelukkig zijn met zoveel opofferingsgezindheid voor de nakomertjes, zo niet Nel. ‘Daar komt niks van in, op kamers gaan is veels te gevaarlijk.’ Wat er dan zo gevaarlijk is? Nou, salmonella in de badkamer natuurlijk. Of ratten in de keuken. Balkons die neerstorten. Huisgenoten. Wat is er eigenlijk niet gevaarlijk aan op kamers gaan?

De flexibele instelling van Erwin P. Dijksterhuis
Omdat de Foxmeersterweg er dus al zó lang uit ligt (oplettende kijkers weten dat Erwins partij ‘Constructief Foxmeer’ verantwoordelijk is voor de motie die er voor heeft gezorgd dat de weg wordt ‘aangepakt’) wordt de raadsvergadering van de gemeente Foxmeer deze keer op Erwins woonboot, pardon, woonark, gehouden. Het is een belangrijke vergadering, want niet alleen wordt beslist wie de ondernemersprijs krijgt (Babywinkel bos, voor al uw baby’s), maar ook wordt de nieuwe locoburgemeester verkozen. Erwin heeft wel oren naar dit baantje, maar Anita gooit roet in het eten door tijdens de vergadering te gaan stofzuigen en zich te bemoeien met de agenda.
‘Dus, hoe denk je erover, Erwin?’ vraagt de burgemeester van Foxmeer (Jelto Drenth) aan Erwin over de locoburgemeesterverkiezing. ‘Ik?’ vraagt Erwin met gespeelde verbazing. ‘Ik vraag niet of je het wilt worden, maar hoe je erover denkt’ is het snedige antwoord van de burgemeester. Als Erwin teleurgesteld wil gaan zitten barst de tafel in lachen uit. ‘Dat was een grapje! Gefeliciteerd kerel, het is je gegund’. Erwin staat eindelijk in de spotlights, en daar staat hij zo graag. Hij heeft dat niet van een vreemde. Tijdens de rondvraag heeft Pa Dijksterhuis ook wat te zeggen. Hij houdt een geanimeerde speech, en de hele gemeenteraad én de zaal barsten in applaus uit. Hi, ha, ho!

Condoomslingeraar Gideon van Heck, voor al uw binnenwerk
Nel Bloem is not amused als de glazenwasser, Gideon, binnenkomt voor een stoeipartij. Hij verstaat haar gesnauw als een leuk nieuw spelletje: ‘playing hard to get, eh?’ Hij weet niet dat ze zwanger is. ‘Blief mie òf! Ga jij je eigen vrouw maar weer eens bevruchten voor de zoveelste keer’ roept Nel tegen een niet-begrijpende Gideon. ‘Nee, die is net bevallen van onze vijfde…’ zegt hij. ‘En ik ga bevallen van jullie zesde’ gilt Nel boos. Dan valt het kwartje, maar Gideon ziet dat niet als een reden om niet lekker tussen de lakens te duiken. Pas als Nel hem verwensingen, de wekker, zijn jas, en een bak spaghetti naar zijn hoofd gooit begrijpt hij dat het tijd is om te gaan.

Het leven is leuker dan Halma
Daan en zijn vriendin en zaakwaarnemer Wendy zitten net lekker op de bank als Amanda terugkomt van werk en direct over al hun kleren heen loopt, waaronder Daan’s nieuwe zwembroek. Natuurlijk is het volgens Amanda hun eigen schuld, want ‘dit is een huis met een wasmand en een klerenkast, niet met een vloerkast’. Daan en Wendy zijn verontwaardigd: zij is toch Daan’s moeder? Zij moet toch hun troep achter hun kont opruimen? Als Amanda verontwaardigd in opstand komt maken de tortelduifjes het nog bonter. ‘Ik dacht dat jij zo’n leuke progressieve vrouw was’ sneert Wendy. ‘Weet je wat ik denk?’ vervolgt ze ‘het komt omdat ze niet je echte moeder is’. Amanda staat er verbijsterd bij te kijken. En als Daan vervolgt dat zijn èchte moeder wel zijn troep opruimt, is ze er klaar mee en wil ze de twee eruit gooien. Dan komt Nel binnen en die kiest Daan’s kant ‘ach ik was dat toch wel even voor je? En anders vraag ik Amanda wel of ze even een wasje draait.’ Maar Daan weet ook zijn biologische moeder met succes tegen de haren in te strijken ‘zou je niet eens stoppen met roken? Het is vet ongezond. Weet je wel hoe asociaal het is om een gewoonte te hebben die slecht is voor de gezondheid van de mensen met wie je leeft? Wij leven hier ook hoor.’ Dan is ook voor Nel de maat vol. Ze trekt de deur open. ‘Eruit, en je komt er niet weer in voordat je een kamer hebt’. Dat was natuurlijk precies wat Wendy en Daan wilden. ‘Als je je tegenstander maar gek genoeg krijgt, doen ze precies wat je wilt’ zegt Wendy. Het is net Halma, maar dan leuker. ‘Het leven is leuker dan Halma’.

Daan op zoek naar een kamer
Nu hij zich met succes het huis uit heeft laten schoppen, zoekt Daan een kamer. Maar dat is niet zo makkelijk. Had hij wel ruzie met Nel en Mand moeten schoppen voor hij ergens een kamer had?

Een goed gesprek
Nel heeft met haar ex Erwin afgesproken in het Cortinghhuis om het eens over de kinderen te hebben. Daan wil op kamers, en straks gaat Linda ook nog en dan is het hele huis leeg. Erwin ziet het probleem niet zo, maar heeft wel een mooi bloemetje voor zijn ex meegenomen. Hij is tevreden en vrolijk aan het neuriën. Ondertussen tikt Nel geïrriteerd met haar vingers op het stuur van haar scootmobiel. ‘Heb jij een vriendin of zo?’ vraagt Nel. ‘Dat deed je vroeger ook altijd als wij “geslachtsgemeenschap” hadden gehad.’ Erwin is zich zogenaamd van geen kwaad bewust, maar kan niet helpen dat hij zit te glunderen. Ook hem valt iets op, het trommelen met de vingers van Nel ‘Als ik niet beter wist, zou ik denken dat je in verwachting bent. Dat deed je ook toen je zwanger was van Linda, en van Daan’. Het kwartje valt ‘Heb jij iets met mijn zus Anita?! Dat kan niet, dat is incest!’ gilt Nel. ‘Ben jij zwanger?’ roept Erwin.
Ondertussen staat de koffie die Buurman Bolhuis heeft ingeschonken maar koud te worden en liggen de gevulde koeken waar Erwin om heeft gevraagd te degenereren in het voetenbad op het schoteltje. Hij heeft ondertussen een heel gesprek gehad met niemand in het bijzonder (Nel en Erwin waren toch vooral met zichzelf bezig) over de 4 mijl, waar hij zich tegen zijn zin voor heeft laten inschrijven. Godverdegodver.

Condoomslingeraar Gideon van Heck, voor al uw binnenwerk, deel 2
Ondertussen zit Amanda op de slaapkamer als Gideon door het raam naar binnenkomt voor een vrijpartij. Maar óók Amanda is kwaad. ‘Jij bent er toch altijd zo trots op dat je vrouw permanent op zwangerschapsgymnastiek zit? Nou meneertje, je kan wel zeggen dat die bijeenkomsten hierboven ook hun vruchten afgeworpen hebben’ ‘Waar heb je het over, Mandje?’ vraagt Gideon verbaasd. ‘Ja, dat is het hem nu net, Mandje. Er zit iets in het mandje.’ Het begint Gideon te dagen dat hij mogelijk zijn beide minnaressen met kind heeft geschopt. Maar wat hem betreft hoeft dat de pret niet te drukken. Amanda denkt daar anders over. Onder een woeste tirade werkt ze hem het raam uit, terwijl ze zijn jas, een wekker en zelfs een kerstboom naar zijn hoofd slingert.

Uierzalf
Erwin komt uitgepuft en bezweet het huis binnenvallen als Daan en Wendy bij opa op de bank zitten en al hun kleren over de grond hebben verspreid. Of Daan even bij zijn vader mag wonen terwijl hij een kamer zoekt. ‘Het is hier geen huis met een vloerkast’ sputtert Erwin, maar als Wendy en Daan daartegen in protest gaan laat hij het maar. Geen zin in. Dan komt een bekamerjaste Anita binnenvallen met haar vingers vol uierzalf. Erwin probeert nog wat smoesjes, maar geeft uiteindelijk toe dat hij iets met Tante Anita heeft. Met een slim ‘Komen jullie me aanmoedigen, als ik met de 4 mijl mee doe?’ verandert hij al rekkend en strekkend snel van onderwerp.

Speeddate
In ’t Cortinghhuis is Bolhuis ondertussen bezig met de organisatie van de speeddate. Een aantrekkelijke blonde vrouw hoort zichtbaar steeds minder geïnteresseerd het langdradige verhaal aan van haar 17e speeddate (Dick Drenth) over caravans en vakantie. Als hij begint over die heerlijke ‘klik’ van de caravan op de trekhaak van de auto, trekt ze een grens: ‘Ik voel geen klik’ zegt ze resoluut. ‘Nee, die voel je ook niet, die hóór je’ zegt de verbouwereerde date. Bolhuis kan het niet langer aanzien en werkt de man onder luid gevloek de tent uit. ‘Volgende!’ Godzijdank zijn ze niet alle twintig op komen dagen anders had hij nog veel langer dat vreselijke gezwets aan moeten horen. De volgende kandidaten (Joyce is de enige vrouw) zijn stuk voor stuk vreselijk. Van een seksistische hippie die meer wegheeft van een behoeftige labrador dan een potentiële partner idealiter zou moeten hebben tot een iets te vriendelijk geitenwollensokken type (Johannes de Bruine) die bij wijze van openingszin een cadeau heeft meegenomen: een opblaasvoorwerp. Samen lekker blazen. Lady en de Vagebond maar dan zonder spaghetti, moet hij hebben gedacht. Dan komt Erwin binnen om te zeggen dat hij zich afmeldt voor de speeddate. ‘Ik ben al voorzien’. Hij kan er nog niks over zeggen, maar hij heeft het aangelegd met zijn schoonzus Anita. Het zal Bolhuis een worst wezen. ‘En dan kom je helemaal hier naartoe om te zeggen dat je niet komt?’ vraagt hij. ‘Ja, op het laatst afbellen is niet zo mijn ding’ antwoordt Erwin.
Maar dan krijgt Joyce Erwin in haar vizier. Ze kent hem. Hij is de nieuwe locoburgemeesteer van Foxmeer , toch? De muziek zwelt aan. De andere speeddates verdwijnen achter een droombeeld van witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee.

Vier mijlen en drie vrouwen
Erwin traint voor de vier mijl. Ook bekenden uit het vorige seizoen, in de vorm van Storm en Egbert Lutje zien we voorbij rennen. Om maar niet te zwijgen van oudgediende Piet van Dijken, die lekker van een biertje geniet terwijl de rest zich het schompes rent.

Joyce heeft Erwin tijdens de training kennelijk helemaal naar huis gevolgd, en ze hebben overduidelijk schik met elkaar. Maar dan ontdekt Joyce een rode lippenstift. En een beha. ‘Is Anita hier nog?!’ vraagt Erwin in paniek aan zijn vader. Zoals een goede wingman betaamt doet Pa Dijksterhuis alsof hij met lippenstift en beha’s zich aan het verkleden was. Dan gaat de deur van de slaapkamer open. En daar staat… Annabel, de notulist van de gemeenteraad, in sexy lingerie. Welke verkeerd geïnterpreteerde signalen haar daartoe hebben gebracht is ons een raadsel. En tot overmaat van ramp komt Anita vervolgens ook nog eens binnen denderen. Als ze de half ontklede Annabel ziet en een woedende Joyce gaat vraagt ze verheugd: ‘Oh, feestje, Erwin? Dikke orgie? Komt goed uit, ik heb ook een geil vriendje meegenomen.’ En dat vriendje… dat is natuurlijk de burgemeester ‘Welkom bij de club Erwin!’

Nog twee te gaan
En daarmee zijn we aangekomen bij het einde van deze aflevering: Prijzen. Erwin had drie keer prijs, maar is het gevolg nu niet dat hij met lege handen komt te staan? Zal Daan nog een kamer vinden? Worden de babies van Nel en Amanda jongetjes, meisjes, een meisje en een jongen of toch gewoon augurken? Dat zien we hopelijk in aflevering 11 van Uut de Hoogte, die alles van doen heeft met Energie.

Aflevering 11 is vanaf 31 oktober tot en met 11 november te zien is in het Der Aa-theater. Koop hier vast kaartjes voor deze aflevering.

Lees ook de terugblik op aflevering 9.