Terugblik aflevering 7: Nieuwjaarsvisite

Die nieuwjaarsvisite valt elk jaar weer later. Het was nu godbetert al (bijna) februari! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen maakten we kennis met de buren van Jannie Lutje (Janneke Geertsema) en hun familieleden.

En de buren hebben ook weer buren, vertelden ze laatst

Een huis of wat verderop woont Jannies zus Nel (Annette Zuidema-Bierling) met haar vriendin Amanda (Renate Dokter).

‘t Is een kwestie van achterin de auto stappen en je bent er al’

Buurman Bolhuis

Nel’s kinderen, een overblijfsel uit een vorig huwelijk (waarover later meer), wonen bij het stel in. Linda en Daan (Danielle Schipper en Jeroen Kruit), zijn allebei op hun eigen manier briljant, maar onbegrepen door hun moeders. Linda is een beginnende fashionvlogger en Daan is Grootmeester in het bordspel Halma.

‘Normale mensen van jullie leeftijd zijn verloofd en werken bij een uitdeukerij’

Amanda Potje

Ook hun vader Erwin (Gerard Hilbrants) in Foxmeer is niet de meest betrokken ouder. Hij brengt zijn middag liever vittend op Melissa (Renée van der Sluis), de buurtzorgster van zijn vader (Ron Akkerman), door dan dat hij een Halmawedstrijd van zoonlief Daan bezoekt.

Scholastieke pleuritis, bekkeninstabiliteit en darmverzakkings

Maar goed, de nieuwjaarsvisite dus. Komt dat even rauw op Nels dak, als Amanda thuis komt van haar werk als steigerbouwster met de mededeling dat de nieuwjaarsvisite van de wijk bij hun thuis gehouden wordt. En wel vanavond. Nel heeft zo haar bedenkingen: ‘Ik heb ’t huis niet aan kant en ik heb vreselijke scholastieke pleuritis, nee hoor, dat trek ik niet’. Dat het huis niet aan kant is, heeft overigens een minder medische reden; Nel heeft de hele ochtend doorgebracht met de glazenwasser, Gideon van Heck (Nathan Valstar). Want ja, je moet toch met iemand praten als je eigen vrouw je niet begrijpt? En als glazenwasser wil je de boel ook wel eens aan de binnenkant lappen, dat snappen we ook wel.

Even later komt de aap uit de mouw. Niet de scholastieke pleuritis, bekkeninstabiliteit of andere ingebeelde ziekte is de oorzaak van Nel’s bedenkingen bij de nieuwjaarsvisite, maar het feit dat haar zuster Jannie ook nog wel eens kon komen is het echte probleem. De twee hebben al jaren ruzie vanwege Jannies relatie met ‘n Neskimo. Of gaat de vete toch over iets met een postcodelot? Hoe dan ook, ze willen elkaar allebei niet meer zien, en hoewel ze elkaar enorm missen, zijn ze beiden te koppig om de eerste stap te zetten.

Een nieuwe wind door het Cortinghhuis

Ook Jannie zit met iets in haar maag. Ze bezoekt Bolhuis in het Cortinghhuis, het buurtcentrum in De Hoogte. Hij is daar nu beheerder, sinds hij na een keukentafelloos gesprek met een of ander mens van het UWV met behoud van uitkering moet participeren in de maatschappij.

We zien een Jannie die niet haar nuchtere zelf is. De kinderen zijn het huis uit, Fokko is naar IJsland om een zeehondjesfokkerij te beginnen, Kill kreeg een spuitje… ‘En nou is pabbe mij ook al overleden’ snikt Jannie. En hoe moet dat nou met de herdenkingsdienst, want als die bij haar thuis plaatsvindt, dan komt Nel zèker niet opdagen. En ze is toch de enige familie die Jannie nog heeft. Nee, ’t zal plaats moeten hebben op ‘neutralistisch terrein’, zoals in het Cortinghhuis. Dat idee wijst Bolhuis natuurlijk resoluut af, maar hij weet ook wel dat Jannie niet zo makkelijk iets uit het hoofd te praten valt. En dus ziet hij met lede ogen aan hoe zijn betrekkelijke rust in het buurtcentrum verstoord wordt.

Cortinghhuis, daar is toch geen reet te doen, ja

En of zijn rust verstoord wordt! Want niet alleen Jannie, maar iederéén heeft het in zijn hoofd gehaald dat er in ’t Cortinghhuis toch geen reet te doen is, en dat hun activiteiten daarom dáár wel naartoe verplaatst kunnen worden.

Nel en Amanda komen tot een compromis; de Nieuwjaarsvisite wordt gehouden in het Cortinghhuis. En Daan, grootmeester in het bordspel Halma, was zich aan het voorbereiden op de kwartfinales toen het dak van de Van der Valk in Dronrijp het begaf. Hij stelde het Cortinghhuis voor als alternatieve locatie.

Dus als er al ooit niks te doen was bij ’t Cortinghhuis, is dat deze keer wel anders.

Grootmeester of niet, Daan heeft aan Miss Luschenko een geduchte tegenstander. Vooral met de tactiek van het in de ogen kijken heeft ze menig tegenstander klein gekregen. Hoewel ook voor Daan dit een uitdaging zal blijken, zal zijn grootste obstakel toch wel zijn eigen buurt blijken te zijn. Het spel is nog maar net begonnen of Nel en Amanda komen Nieuwjaarsvisite vieren, Linda heeft zelfs extra veel ‘coole mensen’ uitgenodigd zodat het er op haar vlog nog een beetje hip uitziet allemaal: ‘Now this is my nice little neighborhoooood.’ Ook komt de rouwstoet voor Pabbes herdenkingsdienst binnenvallen èn komt er ook nog een volksdansgroep repeteren. Bolhuis probeert het feest- en rouwgedruis zo goed en zo kwaad als het gaat de deur uit te werken, maar het mag niet baten. Gelukkig zijn Nel en Jannie wel weggegaan, om ’t toch weer uit te praten.

De Hoogte wint toch nooit wat…

Wat blijkt? Jannie gaf haar zusje jaren geleden het advies om vooral niet mee te doen aan die postcodeloterij- onzin. De Hoogte wint toch nooit. ‘En toen kocht jij een lot’ fluistert Nel, die bijna barst van de ingehouden woede. Jannie probeert de schuld nog bij Fokko te leggen, die immers het lot had gekocht, maar dat maakt Nel allemaal niks uit. Want uitgerekend die keer had de hele straat prijs. Had Jannie haar prijs moeten weggeven? Nel vindt van wel en Jannie van niet. Ze vliegen elkaar in de haren maar worden verstoord door het feestgedruis uit ’t Cortinghhuis.

Iedereen is eruit gezet door de buurtpreventie. Daan en Miss Luschenko maken de Halmawedstrijd af, het is remise omdat Daan strafpunten kreeg voor obstructie van het spel ‘jullie maakten te veel lawaai’, maar toch heeft Daan er iets aan overgehouden. Wendy Luschenko en hij hebben verkering.

Maar zoals dat gaat op De Hoogte, in Foxmeer, Haren, en waar dan ook. Als er afscheid genomen moet worden van een familielid, leer je de familie die je hebt weer wat meer te waarderen. Op het hoofdtoneel zien we de rouwstoet met onze oude èn nieuwe familie.

Ze nemen afscheid van Pabbe, en dat doen wij ook. In één aflevering hebben we de oude familie gedag gezegd en een nieuwe verwelkomd. En in ons hart is zat plek voor allebei. Ja toch? Nou, bij mij wel!

Kiezen

Aflevering 8: Kiezen begint op 28 februari en speelt tot en met 11 maart in het Der Aa-theater.

In aflevering 8 is het tijd voor de verkiezingen en voor Erwin P. Dijksterhuis betekent dat een groot dilemma. Van een test op het internet wordt hij ook niet stemwijzer. Daan ontdekt een nieuw Halmatalent, maar of hij daar nou zo blij mee is? Ondertussen laat Bolhuis de stembusvrijwilligers kennismaken met het nieuwe beleid in het Cortinghuis en de gebruiken op De Hoogte.