Terugblik aflevering 8: Kiezen

Aflevering 7 sloot af met een onvervalste cliffhanger. De begrafeniskist van Pabbe was (met Pabbe en al) vergeten in het Cortinghhuis. Deze aflevering, de achtste alweer, is Jannie Lutje op zoek naar de kist, maar loopt hem steeds mis. De familie Bloem-Potje-Dijksterhuis is druk met héél andere dingen.

Kiespijn

De post is gearriveerd. Nel Bloem verwacht een reclamefolder over traplifts, Daan een nieuw boek over Halma, Amanda hoopt op de nieuwe catalogus voor steigerpijpverbinding en Linda verwacht gratis testers van dure cosmeticaproducten. Niets daarvan helaas. ‘Hou maar op jongens’ zegt Nel teleurgesteld ‘het zijn de stempassen’, voor de verkiezings.

Ondertussen in Foxmeer zien we Erwin P. Dijksterhuis in bezwete toestand een boksbal aftuigen. Pa houdt de boksbal vast en moet misschien nog wel harder werken dan zijn zoon, alleen al om overeind te blijven zitten. Godzijdank klopt het avondeten aan: een lekkere hap bami van Hock Sieng. Erwin heeft nog geen hap achter de kiezen of de buurtzorg belt aan. Melissa weer. Bij gebrek aan een welwillend oor praat hij dan maar haar de oren van haar kop over zijn ongelofelijke kutdag – ja niet met zoveel woorden natuurlijk… of eigenlijk, met nog veel méér woorden. Het is ook wat. Als lokaal politicus wordt er al zoveel op je gelet en dan komen de Tweede Kamerverkiezingen er ook nog eens aan. Op wie moet hij nu stemmen om zijn achterban (die zich voor de ene helft links en voor de andere helft rechts van het politieke spectrum bevindt) tevreden te houden?

Op De Hoogte weten Nel en Amanda ook al niet wat te stemmen. ‘Blond, bruin, lang, kort, kaal, dun, dik?’ mijmert Amanda. Ze vraagt het Gideon, de glazenwasser die voor het raam allemaal drukke gebaren aan het maken is. Maar die heeft er ook nog niet over nagedacht. Hij houdt zich liever bezig met ofwel Nel, ofwel Amanda tussen de lakens te praten (deze aflevering niet met al te veel succes overigens: de dames zijn veel te druk voor dergelijk vertier). Nel stemt gewoon op ‘t lekkerste wijf. Amanda’s twijfels hebben ondertussen enorme impact op haar gemoedstoestand. Sinds ze zich heeft laten verleiden door Gideon weet ze niet meer of ze nou nog wel echt lesbisch is. ‘Ik zal toch niet hetero worden op mijn ouwe dag?’

Papadag

Jannie was in de vorige aflevering Pabbes kist, inclusief Pabbe, vergeten in het Cortinghhuis. En nu is ‘ie natuurlijk weg. Waar hij gebleven is, is een mysterie. ‘Misschien is hij wel ontvoerd’ oppert Jannie, terwijl ze een verloren-advertentie schrijft voor de Gezinsbode, ‘en dan geven ze hem zeker alleen maar water en brood.’ Nou, en dat lust Pabbe dus helemaal niet. Zeker niet nu hij dood is. Zullen we hem ooit nog terug zien?

Als het aan Erwin ligt is zijn overleden ex-schoonvader de geluksvogel van hun tweeën. Als je dood en kwijt bent, hoef je je tenminste niet druk te maken om dingen als ‘papadag’. Want daar komt het kroost al hoor, Linda en Daan. Alsof hij het niet al zwaar genoeg heeft. Melissa vindt het anders reuze gezellig voor Pa, dat zijn kleinkinderen op bezoek komen. En Pa vermaakt zich ook prima: zonder ooit gespeeld te hebben, maakt hij Grootmeester Daan Dijksterhuis compleet in met Halma. Later die middag neemt Melissa Pa lekker mee uit stemmen en ze maken er een mooi dagje van:

Eenmaal terug in Foxmeer delen de twee een prachtige dans. Op het einde zien we de man met de zeis dreigend op de steiger staan.

Stress

Ondertussen in De Hoogte probeert Nel zich klaar te maken voor haar bezoek aan de arts. Ze moet op controle voor de ziektewet en dat levert de nodige stress op. En, hoe kan het ook anders, natuurlijk gaat alles mis voor ze de deur uit gaat: shag kwijt (‘je rookt niet meer’ zegt Amanda), accu van de scootmobiel bijna leeg (‘ze zien me daar aankomen, zonder scootmobiel’) en waar zijn toch de sleutels gebleven? Oké, klaar om te gaan. Of toch niet? Nee hoor, eerst moet even flink ruzie geschopt worden met vrouwlief. Gelukkig leggen ze het later bij: ‘ik denk al maar dat jij een ander hebt, en dat komt omdat ik zo gestrest ben vanwege het bezoek aan de controle arts. Ik denk dan dat er iets heel vreselijks gaat gebeuren’ verklaart Nel haar gedrag. ‘Wat kan er gebeuren dan?’ vraagt Amanda. ‘Straks word ik nog goedgekeurd.’

In ‘t Cortinghhuis wordt Bolhuis inmiddels ook geconfronteerd met de uitwassen van de verkiezingstijd. Pardoes staan twee mensen voor zijn neus, die daar een stembureau willen inrichten. Daar moet Bolhuis, die net zijn modeltreinverzameling aan het inventariseren was, niets van weten: ”t is hier een net buurthuis.’ Maar de man (Dick Drenth) en vrouw (Karin Biemholt) houden voet bij stuk, want iedereen moet alleen en ongestoord in alle rust zijn ‘democratische behoefte kunnen doen.’

Ziek

Erwin probeert gigantisch onder het stemmen uit te komen door een lang lulverhaal tegenover Cassandra op te hangen over zijn zogenaamde ziekte. Nu heeft hij wel zijn best gedaan om ziek te worden door een gebruikte thermometer van de buurtzorg in zijn mond te steken en daarna zijn mond te spoelen met achtereenvolgens bladluizenspray en water uit het meer, maar ziek is ‘ie dus echt niet. Daar komt zijn buurman, Rogier (Jan Visser), gauw genoeg achter. Rogier, een ongelofelijke VVD’er die vooral heel erg nodig aan zijn bruine trui moet breien op Erwins WC, probeert hem over te halen om lekker samen op hazenjacht te gaan. Daar wil Erwin niets van weten, want als dat naar buiten komt zal in elk geval het linkse deel van zijn electoraat flink gaan steigeren. ‘Ach welnee,’ zegt Rogier ‘de ene helft had graag met je meegedaan en de andere helft kijkt op het internet toch alleen maar naar poezenfilmpjes, die komen daar nooit achter.’

Al dat gestem komt Bolhuis goed de neus uit, dus is hij even ontsnapt naar de modeltreinbeurs:

Daan en Linda zijn ondertussen ook weer terug bij hun moeder(s) thuis: hun vader was zo druk dat ze van papadag gewoon een mamadag hebben gemaakt. Daan is eerst met zijn kersverse liefje Wendy Lushenko op pad geweest, naar een Halmacompetitie. ‘Weet je, jij bent nu meer Wendy dan Lushenko voor mij’ zegt Daan, die op wat klungelige wijze probeert zijn gevoelens te uiten voor zijn prachtige vriendin. Wendy houdt ook van Daan, verzekert ze hem. Maar als ze hoort dat Daan is ingemaakt met Halma door zijn opa, kan ze niet wachten om dit nieuwe Halma-talent te spreken te krijgen. Weg romantisch moment.

Ontstemd

Terug op ‘t Cortinghhuis zitten de stembusmeneer en -mevrouw zich stierlijk te vervelen. Er is niemand komen opdagen! De één kijkt filmpjes op zijn telefoon (‘Schande! De fractieleider van Constructief Foxmeer is niet eens gaan stemmen. Hij is op hazenjacht gegaan. Buiten het seizoen!’) en de ander spreekt er schande van. Gelukkig komt Bolhuis voor afleiding zorgen. Warm en zorgzaam als hij is, biedt hij hen een biertje aan. Als de stembus dan eindelijk, na een lange dag zonder stemmers, gesloten is, haalt Bolhuis nog even een afzakkertje bij Nel en Amanda. Ook Jannie hangt wat rond bij haar zus. Nu ze ‘t hebben bijgelegd kan dat weer, tot grote vreugde van Jannie.

Bolhuis is er net achter gekomen dat niemand is komen stemmen op het Cortinghhuis omdat hij die verrekte bordjes met ‘stembureau’ en een dikke pijl erop niet heeft opgehangen, als een vrouw met een bos warrig zwartgeverfd haar en netkousen komt binnenvallen. ‘Waarom hebben jullie mij niet verteld dat Pabbe is overleden?!’ roept ze uit. ‘Gré?!’ roepen Jannie en Nel verbaasd uit.

Aflevering 9

En zo is de achtste aflevering ook weer op z’n eind gekomen. Wie Gré toch is, daar komen we hopelijk snel genoeg achter in de volgende aflevering, die ‘Beoordelings’ heet. In deze aflevering staat er voor Daan Dijksterhuis een boel op het spel. Hij mag het tijdens de wereldkampioenschappen Halma opnemen tegen de Wereldgrootmeester. Nel krijgt eindelijk te horen wat haar scheelt en ondertussen staat de Keuringsdienst van Waarde, eh… Waren of eh… Waarden? op de stoep bij het Cortinghhuis.

Aflevering 9 speelt vanaf 11 tot en met 22 april in het Der Aa-theater.

Koop hier vast tickets!

Lees hier ook terug: Terugblik op aflevering 7