Renate Dokter

Renate Dokter werkt als zelfstandige in de cultuursector. Ruim tien jaar geleden begon ze met spelen om te ervaren hoe het is om op het podium te staan. Na de Amateur Theater School is ze doorgestoomd naar de opleiding Regisseur Amateurtheater. Haar stage als regie-assistent liep ze – hoe kan het ook anders – vorig jaar bij Uut de Hoogte. In Uut de Hoogte speelt Renate Amanda Potje, de echtgenote van Nel Bloem en een stoere vrouw die haar mannetje staat in de rauwe steigerbouwerswereld.

Wie speel je in Uut de Hoogte?
“Ik speel Amanda Potje, die met haar vrouw Nel Bloem samen met haar kinderen op De Hoogte woont. Amanda is een rauwdouwer: type grote smoel klein hartje.”

Herken je jezelf in je personage?
“Werken in de bouw is helemaal niets voor mij, daar ben ik niet sterk genoeg voor. En bij thuiskomst meteen lopen roeptoeteren dat het eten op tafel moet staan ook niet. Die grote smoel en dat kleine hartje dan misschien weer wel.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou zij daar dan organiseren?
“Armpje drukken en drinkspelletjes. Waarom? Zijn er andere spelletjes dan?”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?
“Haar grove taalgebruik in combinatie met haar zachte kant. Ze heeft ondanks haar brute uiterlijk het beste met iedereen voor.”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?
“Steigerbouw, zonder twijfel, da’s tenminste een eerlijk beroep.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ik dacht dat oesters niet te haggelen waren, maar ze smaken naar de zee, heerlijk!!!”

Wie was je favoriete personage in het eerste seizoen van Uut de Hoogte?
“Vorig jaar was ik regie-assistent bij Uut de Hoogte. Ik heb daardoor alle afleveringen meerdere keren gezien en alle personages waren mij even lief.”