Gerard Hilbrants

Gerard Hilbrants (59) woont al 30 jaar in Noorderhoogebrug, en kwam aldaar in aanraking met amateurtoneel. Tijdens de jaarlijkse toneelavond in het Dorpshuis liet hij zich ontvallen “toneel is misschien ook wel iets voor mij”. Die opmerking ging niet onopgemerkt voorbij; een paar maanden later werd hij benaderd door de toneelvereniging. Toneel bleek inderdaad iets voor Gerard, want sindsdien is hij veelvuldig op het toneel gespot. In Uut de Hoogte vertolkt Gerard de rol van Erwin P. Dijksterhuis, een gemeenteraadslid in Foxmeer.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“Ik speel Erwin P. Dijksterhuis, een arbeiderskind dat het milieu is ontstegen via de studie en het omgaan met de juiste mensen. Hij is een beetje onbeholpen, maar wel betrokken bij de samenleving en sociaal bewogen. Hij heeft het beste met de medemens voor en is daarom de politiek in gegaan als gemeenteraadslid in Foxmeer. De vraag is of hij het echt alleen maar doet om anderen te helpen, of dat zijn eigen belang toch een grotere rol speelt in zijn leven. Hij zou wel eens een heel ander persoon kunnen zijn dan hij nu lijkt of is. ‘Het kan verkeren’ zei Bredero, toch?”

Herken je jezelf in je personage?

“Het neerzetten van een personage valt niet geheel los te zien van je eigen persoonlijkheid. In het te spelen personage komt ook een deel van jezelf naar voren. De schrijvers hebben een bepaald iemand in gedachten en de regisseur probeert die persoon zo goed mogelijk te casten. Ik herken mij dan ook in het sociaal bewogen zijn en de politieke betrokkenheid, maar ik herken mezelf dan weer helemaal niet in het ‘eigen belang’.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou hij daar dan organiseren?

“Toneelavonden, of spelletjesdagen voor de jeugd. Cursussen voor jong en oud. Culturele activiteiten of een pubquiz. Doe-het-zelf bijeenkomsten, dansavonden muziekfestiviteiten en interculturele bijeenkomsten. Die zaken zou ik willen organiseren om de betrokkenheid van de inwoners van De Hoogte met elkaar en het Cortinghuis te vergroten. Het Cortinghuis zou de huiskamer van de wijk moeten zijn.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Zijn onbeholpenheid.”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?

“Ik zou de lokale politiek in gaan, vanwege de eerder genoemde betrokkenheid bij de samenleving, het sociaal bewogen zijn en het beste voor de medemens te willen bewerkstelligen.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ik dacht altijd dat cricket een sport was waarbij niets te beleven viel. Een saai spel, dat erg lang duurt en om bij in slaap te vallen. Nadat ik de spelregels eens had doorgelezen bleek het helemaal niet saai te zijn. In tegendeel! Het is net zo leuk als honkbal.”

Wie was je favoriete personage uit het eerste seizoen van Uut de Hoogte?

“Ik heb vorig jaar een paar afleveringen gezien en een paar keer gefigureerd in de filmpjes. Ik vond vooral het figureren als vluchteling voor aflevering drie erg leuk.

Jannie Lutje was één van mijn favoriete personages, een echt volkstype uit De Hoogte. Een gezellige, eenvoudige en ongecompliceerde sociale vrouw. Een andere favoriet was Buurman Bolhuis, ook al zo’n volkstype. Een man die recht voor zijn raap is. En die uiteindelijk een enorme transformatie doormaakt vanwege zijn heimelijke genoegen.”