Jeroen Kruit

Jeroen Kruit (16) wil, als hij klaar is op het Praedinius Gymnasium, iets doen in de richting van het theater. Niets vindt hij leuker dan op het podium staan. Maar hij gooit ook wel eens een balletje op met tennis. Als het niks wordt met toneel kan Jeroen altijd nog de lokale politiek in gaan met zijn vlotte babbel en sportieve mentaliteit.

Jeroen vertolkt in Uut de Hoogte de rol van Daan Dijksterhuis, broer van Linda en zoon van Nel Bloem en Erwin P. Dijksterhuis. Een beetje een nerd vindt Jeroen hem wel, maar stiekem, diep van binnen zit er ook wel een beetje van Daan in Jeroen zelf.

Wie speel je in Uut de Hoogte, wat voor soort persoon is dat volgens jou?

“Ik speel Daan Dijksterhuis. Hij is in mijn ogen best wel een nerd, zo speel hij bijvoorbeeld Halma … Hij zou zo naar het gymnasium kunnen. Op de flyer van aflevering zeven ziet hij er uit als een lange slungel.”

Herken je jezelf in je personage? En welke dingen doet jouw personage juist helemaal anders dan jij?

“Nou in principe is Daan een sportieve jongen, wat ik ook ben. Ook al is Halma geen tennis, maar een sport blijft een sport. Ja verder ik doe gymnasium, dus ik ben ook wel een beetje een nerd. Maar ik vind mezelf geen lange slungel… Toch herken ik me wel in Daan.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou hij daar dan organiseren?

“Daan zou natuurlijk een Halma toernooi voor jong en oud organiseren. Waar hij iedereen de schoonheid van de sport Halma laat zien. Omdat dat gewoon het mooiste uit zijn leven is, naast zijn vriendin.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Het bijdehand zijn en de omgang met de andere personages.”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?

“Ik zou de lokale politiek in gaan. Op school doe ik veel aan debatteren en de lokale politiek sluit daar natuurlijk prachtig op aan.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ik dacht altijd dat als je gymnasium ging doen, dat je dan vet slim was. En dat je ouders dan allebei een nobelprijs voor scheikunde hebben gewonnen. Maar uiteindelijk bleek dat je ook gewoon met ouders die het Grunopark beheren erg ver kan komen (en met een vlotte babbel).”