Nathan Valstar

Nathan Valstar is in het dagelijks leven fysiotherapeut maar in zijn vrije tijd is hij fotograaf en acteur. Hij ontdekte de magie van podium twaalf jaar geleden, toen hij begon met improvisatietheater. Na een workshop theatersport is hij begonnen met acteren – als in: het spelen van een personage in een vooraf bedacht verhaal. “Toen ontdekte ik dat het ontzettend boeiend is om in een personage te duiken en samen een andere wereld te creëren.” Dit jaar kan hij zijn geluk op als nieuw personage in Uut de Hoogte; Gideon de glazenwasser en ladies man pur sang.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“Ik speel de glazenwasser Gideon. Een stoere en aantrekkelijke man, die het leven ziet als een feestje. Gideon is iemand die zijn praatje altijd klaar heeft en de mensen probeert te bespelen, vooral ten gunste van zichzelf. Het is iemand die het niet zo nauw neemt met de waarheid. En iemand die door zijn handelingen en gedragingen regelmatig in benarde situaties terecht komt.”

Herken je jezelf in je personage?

“Wat ik van mezelf zou kunnen herkennen is Gideon’s overtuigingskracht. Zijn oneerlijkheid en egoïsme staan echter ver van mij af.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou hij daar organiseren?

“Dat zou eigenlijk van alles kunnen zijn. Als hij de vrouwen er maar mee kan paaien. Hij zou zelf workshops kunnen gaan geven (over onderwerpen waar hij eigenlijk helemaal geen verstand van heeft) om indruk te maken op vrouwen.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Ik denk dat als Gideon verschijnt het altijd wel een beetje spannend wordt. Kan hij zijn verschillende gezichten geheimhouden voor de andere personages? Of wordt die situatie steeds ingewikkelder voor hem? En zal hij het hele seizoen ongeschonden zijn glazenwasserstrap op- en af blijven gaan?”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?

“De lokale politiek lijkt me erg boeiend, maar misschien zou ik wel gewoon voor steigerbouwer kiezen. Lekker fysiek werk en verder niet teveel aan je hoofd hebben.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Voordat ik in de regio van Appingedam en Delfzijl ging werken, had ik het idee dat de mensen daar meer ingetogen zouden zijn, minder humor zouden hebben dan in de stad. Het is een beetje een cliché vooroordeel…En het is ook niet zo. Er is daar wel degelijk veel droge humor en vaak met veel zelfspot.”