Annette Zuidema-Bierling

Annette Zuidema-Bierling (53) houdt van wandelen met haar vriendin – samen hebben ze de Nijmeegse 4-daagse gelopen – en maakt graag legpuzzels van duizend stukjes. Ze werkt in de zorg, bij de psychiatrische/psychogeriatische zorgvragers. Annette is gaan acteren omdat ze er blij van wordt en het de ultieme uitlaatklep is. “Het is de leukste hobby die er bestaat”. En we zijn blij dat Annette er zo over denkt, want de rol van Nel Bloem, de moeder van Daan en Linda en ex van Erwin P. Dijksterhuis, is een grote en belangrijke rol in Uut de Hoogte, komend seizoen!

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“Ik speel Nel Bloem, en moet haar nog leren kennen. Maar zo op het eerste gezicht denk ik dat ze wat onnozel, naïef en lui van aard is.”

Herken je jezelf in je personage?

“Nee, ik herken mezelf totaal niet in Nel. Ik ben van nature pittiger en niet naïef. Ik kan misschien af en toe wat onnozel zijn en vertrouw mensen heel gemakkelijk. Mijn personage is eigenlijk te lui om te werken en verschuilt zich achter allemaal verzonnen kwaaltjes, terwijl ik zelf een harde werker ben.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou zij daar dan organiseren?

“Een praatgroep voor bevallen vrouwen met levenslange bekkeninstabiliteit. Dat is volgens Nel een vergeten en onbegrepen groep mensen.”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Het zich onnozel opstellen en droge manier van reageren.”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?

“Ik zou de lokale politiek in gaan. Steigerbouwer lijkt me heel zwaar werk. En als mijzelf heb ik wel een mening over verschillende politieke kwesties. Ik zie Nel Bloem niet zo snel de politiek in gaan, al zal ze de uitkeringen voor vrouwen met onbegrepen ziektes willen verhogen. Bovendien zal ze de steigerbouw toch niet aankunnen.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Mijn vooroordeel waar ik op teruggekomen ben is het spreekwoord: ‘Zwijgen is goud, spreken is zilver’. Daar was ik het nooit mee eens. Maar ik ben er langzamerhand achter gekomen dat het wel klopt, al vind ik het zelf af en toe lastig me er naar te gedragen.”

Wie was je favoriete personage uit het eerste seizoen van Uut de Hoogte?

“Ik heb alle afleveringen van vorig jaar gezien. Ik had meerdere favoriete spelers, bijna allemaal eigenlijk. Maar eentje sprong er uit en dat is Bolhuis. Hij is vooral grappig om die constante woede in hem, die hij erg geloofwaardig overbrengt. En dat travestietachtige is om te gillen, juist totaal niet geloofwaardig en daarom des te grappiger.”