Ron Akkerman

Ron Akkerman (56 lentes jong) is thuis verantwoordelijk voor de hoeveelheid stof, de witte en bonte was en de hygiëne van het sanitair. De resterende tijd vult hij met theater. In 2003 begon hij met de Amateur Theaterschool in Groningen (nu Theaterschool Volwassenen; TSV) en heeft sindsdien in vele producties gespeeld. Daarnaast is hij als filmer, animator en bestuurslid verbonden aan theatergroep De Dames Slier.

Wie speel je in Uut de Hoogte?

“In Uut de Hoogte speel ik de oude Pa Dijksterhuis te Foxmeer. Een pittig oud baasje met een eigen mening die heel wat te vertellen heeft. Alleen jammer dat het volstrekt onverstaanbaar is.

Buiten dat is hij door zijn handicap veroordeeld tot een zittend bestaan. Gelukkig verslepen zijn zoon Erwin P. (tegen zijn zin) en buurtzorgster Melissa (geheel naar zijn zin) hem overal naar toe.”

Herken je jezelf in je personage?

“Het overal iets van vinden is iets wat ik zelf ook heb. Verder is het een personage heel anders dan ik zelf; oud, mopperig (hoewel), gehandicapt, maar dat maakt het ontzettend leuk om hem neer te zetten. Ik ben benieuwd waar het uiteindelijk naar toe gaat.”

Als jouw personage de leiding had over het Cortinghuis, wat voor activiteiten zou hij daar dan organiseren?

“De biljartavond met buurman Bolhuis. En dan met één biljart midden in de zaal, zodat er voldoende ruimte overblijft om in de rolstoel om het biljart heen te kunnen racen. En dan de hele avond met Bolhuis fulmineren over de dagelijkse dingen uit De Hoogte en de rest van de wereld. Andere gasten zijn dan niet welkom, behalve Melissa.

Verder zou hij de achterruimte ombouwen tot woonplek, zodat hij uit die verrotte woonboot in Foxmeer kan en NOOIT meer met die kutboot naar die klote woonboot hoeft!!”

Wat zal het publiek, volgens jou, leuk vinden aan jouw personage?

“Ik hoop het onverwachte, maar zeker ook het aandoenlijke van die man.”

Als je moest kiezen, zou je dan liever een steigerbouwer zijn of de lokale politiek in gaan?

“Deze is makkelijk; niet of, maar én. En in de lokale politiek om te proberen enige invloed te kunnen uitoefenen op de dagelijkse gang van zaken én in de steigerbouw om de frustraties als dat weer niet gelukt is, met woeste lichamelijke arbeid van je af te steigeren.”

Uut de Hoogte heeft alles van doen met vooroordelen. De vooroordelen van de (politieke) ‘elite’ ten opzichte van de arbeidersklasse en ‘het volk’ en andersom. Stadjers tegover Ommelanders en vice versa. Iedereen heeft wel ergens een oordeel over gehad, zonder te weten of het ook echt waar is. Nou ja, ook dat is misschien een vooroordeel, maar we moeten de eerste onbevooroordeelde persoon nog ontmoeten!

Heb je wel eens een vooroordeel over iets gehad, wat achteraf gezien helemaal niet klopte?

“Ja, iemand die je voor het eerst tegenkomt en hem of haar ogenblikkelijk afdoet als ongelofelijke hork. Later als je hem of haar beter hebt leren kennen blijkt hij/zij de meest fantastische, sympathieke en sociale persoon ever te zijn.”

Wie was je favoriete personage uit het eerste seizoen?

“De laatste vier afleveringen heb ik weten te volgen. Mijn favoriete personages waren toch wel de zusjes Aurora en Juanita. Beide Sarah’s (Lukken en Schierbeek) die in iedere scène weer zo ongelofelijk van het podium knalden. Heerlijk.”